Ponedjeljak, 12. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Barni kolač: Jednostavan, sočan i ukusan, oduševit će vas…

Preuzmite sliku

Kolač koji je jednostavan za napraviti, a sočan i ukusan sigurno vas neće razočarati.

Barni kolač mnoge je oduševio.

Biskvit:

– 5 jaja

– 150 g šećera

– 1 vanilin šećer

– 200 ml ulja

– 300 ml mlijeka

– 300 g oštrog brašna

– 1 prašak za pecivo

Priprema: 

Bjelanjke s vanilin šećerom iz­miksati u čvrsti snijeg. Žumanjke i šećer iz­miksati dok se šećer ne otopi pa dodati ulje i mlijeko. Dodati brašno i prašak za pecivo i dobro izmiješati mikserom. Špatulom pre­klapajući umiješati snijeg od bjelanjaka. Uliti u nauljen i pobrašnjen kalup dimenzije 35 x 24 cm i peći u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 25 minuta. Pečeni biskvit izbosti drškom kuhače, donosi Coolinarica.

Krema:

– 500 ml vrhnja za šlag

– 200 g čokolade za kuhanje

Priprema:

Vrhnje za šlag zagrijati do vrenja i dodati čokoladu izlomljenu na kockice. Mije­šati dok se ne otopi i izliti na biskvit tako da se najprije popune rupice a zatim i površina kolača. Ohladiti u hladnjaku.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,