Miris kuhanog vina odavno je preuzeo naša osjetila te polako osjećamo određeno zasićenje stoga će recept za kuhani gin poslužiti svrsi i dokazati da zima nije rezervisana samo za vruću čokoladu ili kuhano vino.
Šta kažete na gin & tonic od kuhanog soka jabuke?
Baš kao i kuhano vino, vrući kuhani gin tonic prožet je obiljem svečanih začina – đumbira, cimeta, pimenta, klinčića i zvjezdanog anisa. Ovaj napitak je idealan za posluživanje na zabavama jer se sok od kuhane jabuke može napraviti unaprijed i podgrijati kada vam bude potreban za posluživanje – samo stavite mjeru gina i mrvicu tonik sirupa u čašu otpornu na toplinu i prelijte vrućim sokom, prenosi MissGastro.
Bez obzira jeste li već obožavatelj ovog božićnog pića ili ga još uvijek niste ni isprobali, s ovim jednostavnim receptom nećeteš pogriješiti…
Sastojci:
Za sok od kuhane jabuke:
1 l soka od jabuke (nefiltriranog)
25 svježih brusnica
1 štapić cimeta (oko 10 cm)
3 bobice pimenta
2 zvjezdice anisa
4 kriške svježeg đumbira
1 klementina
12 klinčića
Za kuhani gin & tonic:
120 ml soka od kuhane jabuke
30 ml gina
1 kašičica tonik sirupa
Za dekoraciju:
svježe brusnice, cimet, zvjezdasti anis
Upute:
-Napravite kuhani sok od jabuka: klinčiće ubodite u klementinu i dodajte ih u lonac zajedno sa svim preostalim sastojcima.
-Poklopite i zagrijte do vrenja, a zatim ugasite vatru i ostavite da odstoji najmanje jedan sat.
-Procijedite kroz sitno sito, prelijte u bocu s poklopcem i stavite u frižider. U frižideru može stajati do 5 dana.
-Pripremite tonik sirup tako što ćeš jedan litar tonika kuhati na laganoj vatri dok se ne reducira i postane gusti sirup.
-Napravite kuhani gin & tonic: u tavi lagano zagrijte sok od jabuke do vrenja.
-Ulijte gin i kašičicu tonika u čašu otpornu na toplinu i prelijte ih vrućim sokom od jabuke.
-Ukrasite brusnicama, zvjezdastim anisom i štapićem cimeta. (Tuzlanski.ba)