Odličan recept koji morate isprobati…
Potrebni su vam:
– francuski hljeb
– maslinovo ulje
– bijeli luk
– svježi bosiljak
– so i biber
Isjeći francuski hljeb na kriške debljine oko 1 cm. Poredati ga u pleh obložen papirom za pečenje i na 10-tak minuta staviti u rernu koju ste prethodno zagrijali na 180 stepeni. Za to vrijeme očistiti nekoliko čehna bijelog luka i utrljati ih na pečen hljeb dok je još vruć. Po želji dodati začine i na kraju preliti svaki komad hljeba sa par kapi kvalitetnog maslinovog ulja.
I vaši brusketi su gotovi!
Ali sigurno nećete odoljeti da ovom osnovnom receptu dodajete razne sastojke koje volite, zato za vas izdvajamo neke od dobrih kombinacija koje vrijedi isprobati: mocarela i paradajz – jednostavna, ali dosta česta kombinacija. Paradajz, svjež ili sušeni, u nekim receptima je i jedan od osnovnih sastojaka. Mocarela i pršuta su već nešto konkretnije i veoma ukusno, zatim marinirane pečurke, masline i origano.
Pa još jedna lagana varijanta sa povrćem: grilovani plavi patlidžan i tikvice sa svježim paradajzom i začinima po želji.
Brusketi sa šunkom i jajima na oko mogu biti odličan kompletan obrok koji će vas zasititi, dok će vas brusketi sa kremom od majoneza i vasabi paste, pršutom, avokadom, maslinama i ljutim papričicama zauvijek učiniti fanom ovog italijanskog “zalogaja”.
Razne kombinacije morskih plodova i povrća su takođe dobar izbor nadjeva za posne bruskete.
I još jedan trik! Birajte razne vrste hljeba. On ne mora nužno biti francuski baget. Možete isprobati i sa ražanim, običnim bajatim bijelim hljebom koji vam je ostao, bajatim kiflama koje ćete presjeći na pola i zapeći… Svaka vrsta hljeba daće drugačiji ukus vašim brusketima, tako da vam nikada ne dosade ovi hrskavi zalogaji. (cdm.me)