Začin koji “ubija” loše bakterije u hrani

Sečuanski papar je važan začin kineske i indijske kuhinje koji se koristi za začinjavanje slanih i slatkih jela. Osim lagane ljutine nema baš previše poveznice s klasičnim paprom. Dobija se od dvije vrste biljaka iz…

Pet jednostavnih načina da uključite kurkumu u svoju prehranu

Kurkuma je popularan začin iz porodice đumbirovki, jarko žute boje, koji je neizostavan sastojak u pripremi indijskih i jela karakterističnih za Bliski Istok. Ovaj začin postao je vrlo popularan zahvaljujući svojim protuupalnim svojstvima i sposobnostima…

U BiH uvezen origano iz Holandije s komadima metala

Agencija za bezbjednost hrane BiH objavila je kako je u BiH isporučen sjeckani origano (mažuran) porijeklom iz Holandije koji predstavlja potencijalni rizik po zdravlje potrošača zbog utvrđenog prisustva komada metala. Kako se navodi, riječ je…

Začin koji jača desni i osvježava dah

I drevni narodi su poznavali ljekovitu moć biljke timijan (Thymus vulgaris). Grčki ljekar i filozof Galen smatrao ga je najmoćnijim antiseptikom, jer uspješno eliminiše i najotpornije bakterije. Mirisom podsjeća na tamjan, a izgledom na majčinu…

Čudo od začina koje “zamjenjuje” vježbanje

Teoretski, ništa ne može zamijeniti tj. nadomjestiti vježbanje. Međutim, ako ovaj moćan začin još niste uvrstili na svoj jelovnik, možda ćete to napraviti kada saznate kakav nevjerovatan učinak ima na naše zdravlje Veliki broj medicinskih…

Trebate smanjiti unos ovog začina jer vam narušava zdravlje

Eksperti kažu da smanjen unos soli može znatno da umanji glavobolje, zbog toga što mala količina doprinosi i snižavanju krvnog pritiska. Ukoliko vas muče česte glavobolje, možda bi trebalo da razmislite o začinima koje svakodnevno…