Husein izumio jedistvenu pržionicu kestena, pravio je pet godina

– Ovo je izuzetno brza termička obrada i kesten zadržava sva ljekovita svojstva, sve minerale, kao i sirovi kesten. Kratko je u termičkoj obradi i najzdraviji je – istakao je Ičanović Bužimljanin Husein Ičanović osmislio…

Rizično: Šta se može desiti ako hranu dvaput pržite na istom ulju

Mnogo smo slušali da bismo trebali izbjegavati namirnice peći ili podgrijavati na istom ulju, odnosno na ulju koje smo već jednom koristili za termičku pripremu hrane. Prilikom ponovnog zagrijavanja ulja, oslobađaju se slobodni radikali koji…

Povrće prženo na maslinovom ulju zdravije nego kuhano?

Prženje je jedan od najukusnijih načina pripreme hrane ali je i najnezdravije, kažu istraživanja koje su do sada provedena. Novo istraživanje, međutim, pokazuje da prženo povrće može prevenirati karcinom i da prženje nije baš tako…