Koji su rizici u hrani tokom ljetnih mjeseci

Kvarenje hrane definirano je kao svaka promjena u hrani koja je pretvara u nepoželjnu ili opasnu za potrošnju, a rast je mikroorganizama u hrani samo jedan proces koji može uzrokovati njezino kvarenje. Rast patogenih mikroorganizama…

Savjeti za bezbjedno “COVID” ljetovanje

Ljeto 2021. proći će s pandemijom Covid-19 kao i prošle godine. Ono što treba imati na umu jeste da ljudi odlaze na odmor, ali Covid-19 ne odlazi. Ako nemamo plan zaštite od Covid-19, i naš…

INZ o zdravstvenim i higijenskim aspektima pripreme kurbanskog mesa

Institut za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) je u Zenici bio domaćin sastanka predstavnika Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Muftijstva zeničkog, Agencije za certificiranje halal kvalitete u BiH i Instituta o nastavku realizacije…

INZ: Sigurna hrana danas za zdravo sutra

Svjetski dan sigurnosti hrane (WFSD – World food safety day) se obilježava 7. juna svake godine, a ima za cilj skrenuti pažnju i potaknuti akciju da pomogne u sprečavanju, otkrivanju i upravljanju rizicima koji se…

Slaba vakcinisanost najmlađih alarm roditeljima

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica podsjeća da sve države članice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO – World health organisation), uključujući Bosnu i Hercegovinu, obilježavaju krajem aprila Evropsku sedmicu imunizacije. Već godinama, kao vodeća institucija…

COVID-19 uputstvo za škole, fakultete i vrtiće

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica priredio je “Uputstvo za komunikaciju i put učenika, nastavnika ili grupe”, u kontekstu dosadašnjih preporuka objedinjenih u dokument “Škole i COVID-19”. Kako pojašnjava načelnik Službe za školsku higijenu…