Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Žrtva nasilja holandske policije u Rotterdamu: Tukli su nas palicama i puštali pse

Preuzmite sliku

Žrtva policijskog nasilja u Rotterdamu bio je i umirovljeni holandski vojnik Halil Ibrahim Kurt koji je za Anadolu Agency (AA) ispričao o onome što mu se dešavalo u subotu kad je s bratom Huseyinom Kurtom otišao na protest podrške turskoj ministrici porodice i socijalne politike Fatmi Betul Sayan Kayi, javlja Anadolu Agency.

 • Njih dvojica su dobili udarce po cijelom tijelu, a Huseyina Kurta je napao i policijski pas.

  Halil Ibrahim je izjavio kako je u trenutku kada su došli pred konzulat Turske u Rotterdamu, holandska policija zatvorila izlaze i prije nego što su shvatili šta se dešava, policija ih je napala.

  Kaže kako mu je policija palicom nanosila ozljede po čitavom tijelu.

  ”Potom je policija na mog brata, koji je nakon teških udaraca pao na tlo, pustila psa”, prisjetio se Kurt.

  Dodao je kako je potom dobio udarac u potiljak nakon čega je izgubio svijest i pao na tlo.

  ”Onesvijestio sam se i ne sjećam se šta se kasnije desilo. U bolnici sam došao sebi. Brat i ja smo bili u istoj sobi, a nakon ukazane liječničke pomoći, otpušteni smo iz bolnice”, rekao je Kurt.

  Holandske vlasti su spriječile u subotu ministra vanjskih poslova Turske Mevluta Cavusoglua i ministricu porodice i socijalne politike Kayu da posjete diplomatska predstavništva Turske u Holandiji i sastanu se sa turskom zajednicom. U pratnji policije, ministrica Kaya je ispraćena u Njemačku, odakle se u nedjelju vratila u Tursku.

  Ministarstvo vanjskih poslova Turske je osudilo sprečavanje posjeta njihovih diplomata i zatražilo da se ambasador Holandije, koji se trenutno nalazi na odmoru, neko vrijeme ne vraća na dužnost u Ankaru.

  Holandska policija je u subotu upotrebom sile rastjerala okupljene građane koji su protestovali protiv zadržavanja vozila ministrice Kaye, ali su protesti na ulicama Rotterdama nastavljeni.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,