Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

“Žene u crnom” ispred Predsjedništva Srbije: Proglasite 11. jul Danom sjećanja na genocid u Srebrenici

Preuzmite sliku

Nevladina organizacija “Žene u crnom”, uz podršku drugih nevladinih organizacija, scenskim performansom ispred Predsjedništva Srbije su pozvale predsjednika Tomislava Nikolića, premijera Aleksandra Vučića i ostale članove vlade te poslanike Narodne skupštine Srbije da 11. jul proglase Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, javlja Anadolu Agency.

“Zahtjevamo da se zakonski sankcioniše negiranje genocida u Srebrenici, zahtjevamo da se u obrazovni sistem uvedu znanja i sudske činjenice o genocidu u Srebrenici, zahtjevamo da država Srbija poštuje međunarodne odluke zato što je Srbija prekršila konvenciju o sprječavanju genocida. Srbija je jedina zemlja koja je u historiji UN osuđena za nesprječavanje genocida”, rekla je u izjavi novinarima Staša Zajović, koordinatorka “Žena u crnom”.

Ona je navela da je na društvu Srbije ogroman teret odgovornosti i da su scenskom akcijom “Pogledaj se Srbijo” željeli da se prekine sa ćutanjem i da one činjenice o genocidu u Srebrenici, koje se prećutkuju izađu na vidjelo, zato što je solidarnost sa žrtvama vraćanje ljudskosti.

“Takođe, želimo da kažemo, da ako sutra Aleksandar Vučić ode u Srebrenicu, da se dobro pogleda u ogledalo žrtava. Znamo da će tamo vidjeti ogroman bol i traumu i ogromne zahtjeve, ako će znati to da pročita. Da li se u Srebrenicu može ići ukoliko se ne prizna dostojanstvo žrtava, a priznati dostojanstvo žrtava jeste između ostalog i nazvati zločin genocidom”, istakla je Zajović.

Komentarišući odluku Ministarstva unutrašnjih  poslova Srbije da su za sutra zabranjeni svi najavljeni skupovi, između kojih je i akcija “Sedam hiljada – obilježavanje 20 godina genocida u Srebrenici” te skupovi desničarskih organizacija, Zajović je rekla:

“To je potvrda o raskoraku između onoga što predstavnici ove države govore i onoga što se dešava u ovoj zemlji. Dakle, zabrana predstavlja ne samo uvredu za žrtve genocida u Srebrenici, to je i vrijeđanje odgovornih građana Srbije, koji svoju solidarnost pokazuju na mjestu odakle je zločin organizovan i planiran i odakle su mnogi od počinilaca otišli”. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje