Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Vlada Srbije: U nedjelju Dan žalosti zbog pogibije sedam osoba u padu helikoptera

Preuzmite sliku

Zbog pada helikoptera Vojske Srbije, koji je iz Raške prevozio bolesnu bebu u Beograd, pri čemu je smrtno stradalo sedam osoba, uključujući i bebu, Vlada Srbije proglasila je nedjelju, 15. mart za Dan žalosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Premijer Srbije Aleksandar Vučić obavestio je, na otvorenoj sednici Vlade, da je sinoć u 22.31 izgubljena radio veza sa helikopterom, dok je u 22.34 helikopter nestao i sa radarskog pokazivača. Nakon celonoćne potrage, helikopter je pronađen u ranim jutarnjim časovima u Surčinu, oko kilometar i po udaljen od aerodroma Nikola Tesla.

 • Vlada Srbije: U nedjelju Dan žalosti zbog pogibije sedam osoba u padu helikoptera
 • U nesreći su poginuli major Omer Mehić, pilot kapetan Milovan Đukarić, pilot zastavnik Nebojša Drajić, mehaničar leta Ivan Miladinović, lekar iz Novog Pazara Dževad Ljajić, anestetičar iz Novog Pazara Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović iz Novog Pazara.

  “Zamolio bih medije da i danas povedu računa. Mi iz tehničkih razloga nismo mogli da za danas proglasimo Dan žalosti, ali bih zamolio sve da se ponašaju u skladu sa tim“, rekao je premijer Vučić.

  Ministar odbrane Bratislav Gašić istakao je da su noćas u nesreći izgubili život najbolji pripadnici Vojske Srbije, te da je ovo za vojsku nemerljiv gubitak.

  “Vazduhoplov je bio namenjen i najbolji koji je Vojska Srbije imala, opremljen sa svim uređajima za misiju spašavanja i traganja i za noćno letenje i za letenje u posebnim uslovima“, naveo je ministar Gašić.

  Inače, članovi Vlade Srbije otkazali su za danas sve planirane aktivnosti, pa je tako saopšteno kako se neće održati ranije planirana pres konferencija ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, piše Anadolija.

  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: ,