Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Upriličen svečani doček: Članovi Predsjedništva BiH kod predsjednika Vlade Srbije Vučića (FOTO)

Preuzmite sliku

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, predsjedavajući, te Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić doputovali su danas u Beograd na poziv predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, javlja Anadolu Agency (AA).

Ispred Palače Srbija u Beogradu u podne upriličen je svečani doček. Početak posjete članova Predsjedništva BiH obilježili su kratkotrajni srdačni razgovori Aleksandra Vučića sa Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem.

Vučić nakon sastanka sa Izetbegovićem, Čovićem i Ivanićem: Verujem da je otvorena nova stranica zajedničke budućnosti

Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Republike Srbije, kazao je nakon sastanka sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Beogradu kako vjeruje da je otvorena nova stranica zajedničke budućnosti dvije zemlje, prenosi Anadolu Agency.

Zahvalivši Draganu Čoviću, Mladenu Ivaniću i Bakiru Izetbegoviću što su se odazvali njegovom pozivu i posjetili Beograd, Vučić je kazao kako su razgovori bili iskreni i otvoreni i zaključio kako su takvi razgovori i najbolji.

“Verujem da smo otvorili jednu novu stranicu naše zajedničke budućnosti. Razgovarali smo o konkretnim projektima, o ekonomskim temama, dogovorili smo da u septembru održimo zajedničku sednicu vlada, a pre toga zajedno smo na Bečkoj konferenciji”, kazao je Vučić dodavši kako pretpostavlja i da će srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić u ranu jesen posjetiti Sarajevo.

Premijer Srbije kazao je kako Srbija želi najbolje odnose sa BiH i da će na tome insistirati, jer to je, kako je dodao, dugoročna politika Srbije od koje ona ni po koju cijenu neće odustajati.

Dodao je kako se danas u Beogradu razgovaralo o infrastrukturi, putnoj i željezničkoj, kao i o saradnji u oblasti namjenske industrije.

“Uspeli smo da dogovorimo da radne grupe narednih dana odu u Sarajevo i da Sarajevo dođe u Beograd. Već imamo saradnju sa Igmanom iz Konjica, možemo da sarađujemo i sa Travnikom, Bijeljinom, Palama, Goraždem i drugim fabrikama”, kazao je Vučić dodavši kako je razgovarano i o saradnji u oblasti elektroenergetike te spomenuo konkretne projekte – Bajina Bašta, Višegrad i Pljevlja.

Bilo je riječi  i o turizmu, gdje je dogovoreno da se u budućnosti razgovara o privlačenju turista iz svijeta, olakšicama kao što je sličan bezvizni režim, kao i o đačkim ekskurzijama u smislu promocije odlazaka na teritoriju Srbije ili BiH.

“Gledamo budućnost, poštujemo BiH, želimo da imamo najbolje moguće odnose, ne znači da ćemo oko svega da se saglasimo, ali se nadamo da ćemo iskreno moći da popravimo stvari oko budućnosti”, kazao je premijer Srbije zaključivši:

“Ako su neki pre nas doveli naše narode u ovakvu situaciju nemamo pravo da ne uradimo sve drugačije da onima koji dolaze posle nas obezbedimo srećniju budućnost.”

Obraćanje članova Predsjedništva BiH i premijera Srbije

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić je, na pitanje novinara kako ocjenjuje komentar Milorada Dodika da on i Mladen Bosić više rade za BiH nego za Republiku Srpsku (RS), kazao da predsjednik bh. entiteta Republike Srpske ima osebujan stil političke komunikacije i da Beograd nije mjesto gdje Srbi iz RS-a treba da vode političku borbu, već treba da budu dio političke saradnje.

“Čuvat ću interese srpskog naroda, ali to ne znači da svaki dan treba da budem u sukobu”, rekao je Ivanić.

On je istakao da je interes srpskog naroda da zajedno s druga dva naroda ide ka Evropskoj uniji.

“Stabilna BiH sa stabilnom Republikom Srpskom je u interesu srpskog naroda, a Beograd nikada nećemo koristiti za unutrašnje političke sukobe”, rekao je Ivanić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić se nadovezao na Ivanića i istakao da poštuje i njega kao i Bakira Izetbegovića i Dragana  Čovića o kojima nije nikada niti će reći loše riječi.

“Kao predsjednik najveće političke stranke u Srbiji nijednog sekunda se nismo miješali u izbore u RS-u. Poštovali smo volju naroda u RS kao što ćemo poštovati i volju naroda u BiH i Crnoj Gori. To je odgovorna politika koju ćemo nastaviti i u budućnosti”, rekao je Vučić.

Dodao je da danas govori isto ono što je govorio i prije sedam ili 20 dana, te da je to ozbiljna politika koja će davati dobre rezultate.

Izetbegovićev odgovor novinarki u Beogradu: Sarajevo je i u ratu imalo snage da zaustavi zločine nad Srbima

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, odgovarajući na pitanje novinarke jednog srbijanskog medija o tome „da Sarajevo na zločine nad Srbima gleda kao na izolovane slučajeve“ rekao je kako prošlost treba ostaviti povijesničarima i kako treba napraviti novi iskorak ka pomirenju i prijateljskim odnosima, prenosi Anadolu Agency.

„Uvjeren sam da prošlost trebamo ostaviti povjesničarima. Trebamo napraviti novi iskorak ka pomirenju i prijateljskim odnosima. Drugog puta za nas nema. Kada gledamo na globalnom političkom planu, premali smo da bi uticali na nju. Moramo stvarati mogućnost da ovim prostorima više nikada nemamo 90-te i 40-te godine. Nema strane u BiH i na čitavom ovom prostoru na kojoj zločince ne doživljavaju herojima“, kazao je između ostalog Čović.

Na pomenuto pitanje odgovorio je i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović riječima “zločin je zločin i svi će odgovarati za njih” dodavši kako je Sarajevo u ratu, kad je svaki treći njegov stanovnik bio pogođen, a svaki deseti ubijen, imalo snage da zaustavi zločine nad Srbima”.

„Svaki ratni zločin je ratni zločin. Sarajevo ne gleda na zločine nad Srbima kako ste vi kazali, 8.372 žrtve ili njih osam, zločin je zločin i svi će odgovarati za njih. Sarajevo je u ratu pretrpjelo užas. Svaki treći Sarajlija je pogođen, svaki deseti ubijen. Sarajevo je u sred rata, kad je bilo opkoljeno, imalo snage da zaustavi zločine nad Srbima, što su radili neki odmednuti komandanti. Mi smo bili strana koja se sistematski suprotstavljala zločinu, a ne strana koja ga je ohrabrivala“, kazao je Izetbegović.

Na novinarsko pitanje Vučiću o tome kako gleda na to da su napadači na njega, 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, nakon ispitivanja pušteni na slobodu, premijer Srbije odgovorio je:

  • predsjednistvo-bih-u-posjeti-srbiji-2015-vucic-izetbegovic-covic-ivanic-u-beogradu6-2015-07-22
  • „Na to sam zaboravio i spreman sam da u prijateljskom tonu gledam na našu saradnju. Bilo je neprijatno i teško, ali je to gotovo ništa u odnosu na ono što se dogodilo mnogim Bošnjacima, Hrvatima i Srbima u ratovima. Ako su ti ljudi u stanju da oproste i gledaju u budućnost bilo bi tupavo da ne mogu da razmišljam o budućnosti. Danas smo razgovarali o napadu na mene, i objektivno i racionalno sagledali sve. Zahvalan sam Bakiru što je rekao. On osjeća i vidi da u meni nema neprijatelja. Ne smatram ga ni lošim čovjekom ni neprijateljem, ni najmanje, naprotiv. Ruka Srbije je pružena i bit će uvijek pružena. Šta drugo možemo da radimo? Da se ponovo bijemo, da Drina bude mutna od krvi, da mi pobijemo dva miliona Bošnjaka ili oni sedam, osam miliona Srba ili da svi zajedno pobijemo Hrvate. Zato i jeste naša obaveza da stvorimo mir i normalno razmišljanje u našim narodima i našim zemljama. Beograd je otvoren i kosmopolitski grad. Bakiru i Draganu želim da poručim da je ovo njihova kuća, i uvijek su dobrodošli. Neka se osjećaju kao kod kuće“. (Tuzlanski.ba/AA)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje