Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Umjesto asfalta podloga od plastičnih boca

Preuzmite sliku

Nizozemski Rotterdam mogao bi postati prvi grad u svijetu koji će umjesto asfalta za izgradnju puteva koristiti recikliranu plastiku, piše Guardian.

 • plasticna-cesta-rotterdam2
 • Plastični materijal koji će se koristiti za putove je ekološkiji, brži za postavljanje i otporniji u usporedbi s asfaltom, tvrde u kompaniji VolkerWessels koja je idejni autor projekta.

  Ova tvrtka je objavila kako će putna podloga izrađena od recikliranih plastičnih boca zahtijevati manje sredstava za održavanje i da će bolje podnositi ekstremne temperature u rasponu između -40 i +80 stepeni Celzija.

  Jedna od prednosti je i to što bi se vrijeme potrebno za izgradnju ovih puteva umjesto mjesecima mjerilo sedmicama.

  VolkerWessels tvrdi kako je u cijeloj priči vrlo bitan i ekološki faktor. Prema njihovim podacima, godišnje se zbog asfaltiranja putova u atmosferu emitira 1,6 milijuna tona ugljen-dioksida, što predstavlja 2 posto ukupne emisije za koju je odgovoran cestovni promet.

  Osim toga, plastični putovi su lakši, što bi smanjilo opterećenje na podlogu ispod površine kolnika, a mogli bi biti i šuplji iznutra radi jednostavnijeg i praktičnijeg postavljanja kablova, cjevovoda i druge gradske infrastrukture.

  Unutarnje šupljine omogućile bi i lakše postavljanje grijača kako bi se spriječila pojava leda i zadržavanje snijega na kolniku tijekom zime.

  Segmenti od plastike bili bi prerađeni i izravno isporučeni na dionicu na koju se postavljaju, što bi dodatno doprinijelo skraćenju rokova za izgradnju i smanjilo prometne gužve zbog radova. Također, za transport materijala bila bi utrošena manja količina energije, s obzirom da je plastika lakša od asfalta.

  U kompaniji VolkerWessels kažu da je projekt plastičnih puteva još uvijek u konceptualnoj fazi, ali se nadaju da će u roku od tri godine biti spremni da u Rotterdamu postave prve metre nove putne podloge.

  “Za sada to samo ideja na papiru. Sljedeći korak je izgradnja probnih uzoraka i laboratorijsko testiranje kako bi se utvrdilo da li je plastični put siguran u vlažnim uvjetima”, objašnjavaju u kompaniji. (tanjug)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,