Subota, 6. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U Sjenici jutros zabilježena temperatura od minus 25,6 stepeni Celzijusa (FOTO)

U najhladnijem mjestu u bivšoj Jugoslaviji, takođe u sjeničkoj opštini, u Karajukići Bunarima rano jutros je bilo trideset stepeni ispod nule.

Jutros je u Sjenici izmjerena temperatura od minus 25,6 stepeni Celzijusa, potvrdili su iz Meteorološke stanice Sjenica, javlja Anadolu Agency.

U najhladnijem mjestu u bivšoj Jugoslaviji, takođe u sjeničkoj opštini, u Karajukići Bunarima rano jutros je bilo trideset stepeni ispod nule.

Mjesto Karajukića bunari nalazi se na obodu gorja Pešteri, i tu se temeperature vazduha spuštaju i do minus 40. U tom području 2005. godine izmjereno 39,8 stepeni ispod nule.

Na Pešterskoj visorvani su ekstremno niske temprature uobičajene za ovo doba godine, a u Karajukići Bunarima se dešava da i po dvadeset dana zaredom temperatura bude između minus 20 i minus 35 stepeni.

Prema meteorološkim analizama, u Sjeničkoj kotlini i na Pešterskoj visoravni zbog nagomilavanja i zadržavanja hladnog vazduha, koji se spušta sa okolnih planina, dolazi do temperaturnih inverzija, tako da se jako rashlađen vazduh zadržava u dnu kotline što uzrokuje niske temperature. U isto vrijeme, na okolnim planinama temperature vazduha su više.

Prosječna godišnja temperatura na Sjeničko-pešterskoj visoravni je minus 6,8 stepeni Celzijusa, broja dana u godini sa više od 25°C je 83, a sa jako niskom temperaturom (ispod nule) 138 dana. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje