Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Parizu biciklistima dopuštena vožnja kroz crveno

Preuzmite sliku

Kako bi potaknuli biciklizam i utrostručili broj biciklista do kraja 2020., u Parizu je dopuštena vožnja biciklom kroz crveno na nekim semaforima nakon što su testiranja pokazala da takav potez smanjuje mogućnost sudara biciklista i automobila, prenosi BBC News.

Znakovi za bicikliste bit će smješteni ispod semafora za aute na nekim križanjima, a pokazivat će kada bicikli mogu skrenuti desno ili ići naprijed čak i kada je autima crveno. Ipak, biciklisti neće imati prioritet na cestama i morat će davati prednost pješacima i ostalim vozilima na cesti tamo gdje će to biti potrebno.

Tamo gdje neće biti znakova za bicikliste, morat će poštivati semafore za automobile ili će “zaraditi” kaznu.

Iz ureda pariske gradonačelnice Anne Hidalgo najavljeno je da će takav plan u potpunosti zaživjeti do kraja rujna.

“Promjena bi trebala pomoći poboljšanju protoka biciklističkog prometa”, stoji u priopćenju. Testiranja iz 2012. pokazala su da potez da se biciklistima dopusti da se slobodnije kreću smanjuje šanse sudara s automobilima, uključujući nesreće uzrokovane mrtvim kutom.

Naime, Pariz tim potezom želi utrostručiti broj biciklističkih putovanja po gradu do 2020. te postići da ljudi rabe bicikle za 15 posto svih putovanja. Također, bit će izgrađena široka mreža biciklističkih staza te oko 10.000 novih parkirnih mjesta za bicikliste.

Pariz je u martu ograničio broj automobila na cestama zbog velikog zagađenja zraka, a restrikcijom su izuzeta električna ili hibridna vozila. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,