Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U ovo selo zlostavljanih žena, muškarcima je ulaz zabranjen (FOTO)

Preuzmite sliku

Umoja Uaso je selo u regiji Samburu na sjeveru Kenije u kojem već dvije i pol decenije u miru žive žene žrtve nasilja u porodici, a muškarcima je ulaz u ovo mjesto strogo zabranjen.

Kenija je zemlja opterećena problemima seksualnog nasilja i rodne nejednakosti. Prema nacionalnom istraživanju iz 2010. godine, 32% Kenijskih djevojčica iskusiti će seksualno nasilje prije napunjene 18. godine života. Prema UNICEF-u, 27% kenijskih djevojčica podvrgnuto je genitalnom sakaćenju, a 26% udano je prije 18. godine.

Iako je isprva bilo zamišljeno kao utočište za žrtve silovanja, selo Umoja danas pruža utočište ženama koje žele pobjeći od bilo kakve vrste nasilja, radilo se o silovanju, obiteljskom nasilju, genitalnom skaćenju ili dječjem braku.

Umoja je smještena oko 370 km sjeverno od glavnog grada Nairobija. Okružena je trnovitom živicom i pristup muškarcima je zabranjen. Osnovala ju je 1990. godine grupa od 15 silovanih žena.

Žene vode obližnji kamp za turiste, prodaju rukom izrađeni nakit i ostale rukotvorine i održavaju edukacijske performanse u obližnjim selima kako bi upoznale i druge žene upoznale s pravima koja imaju. Ne samo da žene zarađuju od svojih aktivnosti, nego otkrivaju i osjećaj samopouzdanja koji do tada nisu imale. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje