Ponedjeljak, 16. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U Iraku i Siriji za Islamsku državu ratuje 6 Crnogoraca

Šest državljana Crne Gore trenutno učestvuje u ratnim dejstvima u Siriji i Iraku, dok su tri poginula, saznanja su Odbora za bezbjednost Skupštine Crne Gore.

“Pitanje povratnika je nešto što zaslužuje posebnu pažnju. Jedan broj povratnika se vraća razočaran sa tog nerazumnog puta zbog onog što je tamo vidio i u čemu je učestvovao i to zahtijeva angažman cijelog društva u procesu njihove rehabilitacije. Jedan broj njih vjerovatno se vraća sa motivom da nastavi da vrbuje sljedbenike za svoje ideje i odlazak na ratišta. Iz uvida o radu ANB-a i drugih subjekata sektora bezbjednosti jasno je da se sa dovoljnom pažnjom i oprezom prate aktivnosti povratnika sa bezbjednosnog aspekta. Naravno, i tu je neophodna puna saradnja sa regionalnim i drugim partnerskim službama”, kaže Mevludin Nuhodžić, predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost, za “Pobjedu”, prenose Nezavisne.

On je istakao da najnovija dešavanja širom svijeta potvrđuju da aktivnosti terorističke Islamske države predstavljaju globalnu prijetnju na koju nije imuna nijedna zemlja, što, kako dodaje, znači da mora postojati puno jedinstvo svih u odgovoru na ovu globalnu prijetnju.

“S obzirom na učešće jednog broja boraca sa područja Balkana u aktivnostima ID-a, njena kampanja i propaganda neupitno može imati refleksiju i na naš region. To, svakako, može uticati na međunacionalnu i međuvjersku toleranciju na Balkanu, uvijek sklonom nestabilnostima, koje su obično otpočinjale međuvjerskim i međunacionalnim netrpeljivostima, a završavale ratovima. U Crnoj Gori međuvjerska i međunacionalna tolerancija je ukorijenjena i kroz istoriju, u teškim vremenima ona je sačuvala Crnu Goru od zadnjih ratnih dešavanja u regionu, tako da je internet nastupi i prijeteće poruke ne mogu narušiti”, poručio je Nuhodžić.

Upitan da li je Crna Gora dobijanjem pozivnice za članstvo u NATO bezbjednija, on je naveo da ne postoji apsolutna bezbjednost.

“Pozivnica za članstvo u NATO ne može biti u uzročno-posljedičnoj vezi sa terorizmom. Naprotiv, članstvo Crne Gore u NATO znači bolju i bržu razmjenu informacija, efikasniju borbu protiv sajber kriminala, te samim tim podrazumijeva i efikasniju zaštitu od terorizma”, istakao je Nuhodžić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,