Ponedjeljak, 8. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Berlinu otvoren muzej sa ljudskim leševima bez kože (FOTO)

Preuzmite sliku

Stalni muzej u kojem su izloženi očuvani ljudski leševi sa kojih je skinuta koža otvoren je danas u Berlinu. Muzej su otvorili doktor Gunther von Hagens i njegova supruga Angelina Whalley.

Leševi su ispunjeni silikonom i smolom u procesu “plastinacije”, koji je izmislio lično Von Hagens, javlja Srna.

On obilazi svijet sa svojom izložbom “Tjelesni svjetovi” od 1995. godine, a eksponate je do sada vidjelo oko 40 miliona ljudi.

Berlin je dom prve stalne izložbe njegovih radova, a muzej je smješten ispred poznatog televizijskog tornja na Alexanderplatzu.

Na prostoru površine 1.200 kvadratnih metara izloženo je 20 tijela koja prikazuju mišiće, organe, vene i kosti. Leševi su postavljeni u poze sjedenja, istezanja ili bavljenja nekom sportom.

Whalleyjeva je rekla da ova izložba donosi posjetiocima novi pogled na njihova tijela i način života.

Ona kaže da je anketa, provedena šest mjeseci poslije posjete izložbi, pokazala da je devet posto posjetilaca prestalo da puši, 23 posto upražnjava više tjelesnih vježbi, a 30 posto se hrani zdravije nego ranije.

Muzej je morao da prevaziđe protivljenje lokalnih vlasti, koje su izložbu proglasile nezakonitom i pokušale da je zabrane u oktobru prošle godine. Von Hagens je na kraju dobio ovaj spor.

(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,