Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Turska: Sirijci na “putu nade” postali berači maslina (FOTO)

Preuzmite sliku

U mjestu Kucukkuyu u Čanakkaleu nalazi se veliki broj sirijskih porodica koji su preko grčkog Lezbosa željeli doći do nekih evropskih zemalja. Još uvijek nisu odustali od sna da dođu do evropskih zemalja ali u međuvremenu beru masline.

Sirijci koji su iz ratom zahvaćene zemlje spas pronašli u turskom Čanakkaleu beru masline i na taj način osiguravaju sebi i svojim porodicama bolje uslove za žvot, piše Anadolu Agency.

U mjestu Kucukkuyu u Čanakkaleu nalazi se veliki broj sirijskih porodica koji su preko grčkog Lezbosa željeli doći do nekih evropskih zemalja. Na svom putu su se zaustavili u Čanakkaleu, gdje su pronašli posao berača maslina.

Masline bere veliki broj žena i djece. Unatoč svim nedaćama koje su ih snašle na licima Sirijaca, koji su inače smješteni u šatorima od najlona, ne nedostaje osmijeha.

Recep Cakir, odgovoran za rad Sirijaca, da će izbjeglice, nakon što sezona berbe maslina bude gotova, otići na druga mjesta.

Cakir ističe da su Sirijci smješteni u Kucukkuyu, Tursku prihvatili kao svoju “domovinu” te da su na neki način odustali od odlaska u Evropu.

Ne razmišljaju o odlasku u Evropu. Ovdje ih žele obrazovati kako bi živjeli kao normalni ljudi“, naglasio je on. Tokom berbe masline po izbjeglice dolaze osobe čije su plantaže, a nakon obavljenog posla ponovo ih vraća u njihove šatore.

Na ovaj način i plantažeri su riješili problem pronalaska radnika koji će brati masline. U svakoj porodici ima najmanje četvero ili petero djece.

Načelnik Kucukkuza Cengiz Balkan kazao je da je važno to što turski narod Sirijce “drži za ruku”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,