Nedjelja, 7. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tenzije u Vijeću sigurnosti UN-a zbog BiH

Preuzmite sliku

Vijeće bezbjednosti UN produžio je mandat EUFOR-a u BiH na godinu dana, a jedina uzdržana tokom glasanja o ovom pitanju od 15 članica Vijeća bila je Rusija, javlja ruska novinska agencija “TASS”.

U tekstu usvojene rezolucije kojom se odobrava produženje mandata Misije Altea na još godinu dana Vijeće bezbjednosti UN pozdravlja odluku NATO da održi prisustvo u BiH u vidu svog vojnog štaba.

Stalni ruski predstavnik u UN Vitalij Čurkin tokom debate o BiH je pozvao na što ranije povlačenje osoblja visokog predstavnika, te prestanak spoljnjeg miješanja u unutrašnje poslove BiH.

Čurkin je ocijenio da su oktobarski izbori bili demokratski, te da su ponovo potvrdili sposobnost lokalnih strana da se izbore sa svojim zadacima.

U Vijeću bezbjednosti UN sinoć je održana debata na kojoj je svoj izvještaj o BiH podnio visoki predstavnik Valentin Inzko.

Republika Srpska, takođe, je uputila Vijeću izvještaj o stanju u BiH, koji obuhvata pitanja u vezi sa prioritetima ovog entiteta na unapređenju ekonomskih mogućnosti, reformi institucija na nivou BiH, zaštiti decentralizovane ustavne strukture BiH i zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,