Subota, 28. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Svjetski mediji o hapšenju ratnih zločinaca u Srbiji: Pao ”Neđo Kasapin”!

Preuzmite sliku

Hapšenje sedam osumnjičenih za genocid u Kravici nad Bošnjacima 1995. godine AP opisuje da je “najvažnija osoba” koja je danas uhapšena Nedeljko Milidragović, komandant koji je imao nadimak “Neđo Kasapin”, i koji je poslije rata postao biznismen u Srbiji, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Inače, veliki broj svjetskih medija objavio je kao glavnu vijest hapšenje u Srbiji za zločine na području općine Srebrenica.

BBC prenosi izjavu zamjenika tužioca za ratne zločine Brune Vekarića koji je kazao da je ovo veoma bitan trenutak za Srbiju u “suočavanju sa prošlošću”.

– Važno je naglasiti da je ovo prvi put da se tužilaštvo bavi masovnim ubijanjem civila i ratnih zarobljenika u Srebrenici. Nikada se nismo bavili zločinama te veličine. Veoma je bitno da Srbija zauzme jasan stav što se tiče Srebrenice kroz sudski proces – rekao je Vekarić

Zloglasni Neđo Kasapin naređivao ubijanje Bošnjaka, među kojima i 10-godišnjeg dječaka!

Sud BiH je u julu 2012. godine  potvrdio optužnicu protiv bivšeg komandanta jedne od jedinica u Specijalnoj brigadi policije MUP-a Republike Srpske Nedeljko Milidragović poznatijeg kao Neđo Kasapin i zamjenika komandanta Alekse Golijanina, koji su jutros uhapšeni u Srbiji, piše novinska agencija Patria.

Oni se terete za naređivanje masovnih likvidacija zarobljenih bošnjačkih muškaraca u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica i lično učešće u njima.

Milidragović i Golijanin bili su nedostupni institucijama BiH, ali su saslušani u Srbiji prije podizanja optužnice.

Milidragović, kao zapovjednik voda Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije RS  i Golijanin, kao zamjenik zapovjednika voda u Centru, u razdoblju od 10. do 19. jula 1995. počinili su genocid.

Milidragović je 12. jula ubio muškarca bošnjačke nacionalnosti koji je bio invalid, te iz zarobljeničkog logora izdvojio grupu od 15 do 20 muškaraca i na obližnjoj poljani ih ubio.

Milidragović je naredio likvidaciju oko 100 zarobljenika u skladištu Zemljoradničke zadruge u Kravici i ubio dvojicu zarobljenika koji su se predali na cesti između Bratunca i Konjević Polja.

Nakon zarobljavanja grupe od 50-ak Bošnjaka Milidragović je izdvojio dječaka u dobi između 10 i 13 godina i jednom vojniku izdao naređenje da ga odvede i ubije. Ostalim zarobljenicima svezali su ruke i Milidragović ih je odveo u zarobljenički objekat Zemljoradničku zadrugu, gdje im se gubi svaki trag.

Milidragović je živio u Beogradu,a Golijanin u Sremskoj Kamenici. Obojica su državljani Srbije.

(Nap.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,