Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Svjetski mediji: Godišnjica genocida koji je UN mogao spriječiti

Preuzmite sliku

Centralni događaj, moglo bi se reći u svijetu, danas je obilježavanje 20 godina od genocida u Srebrenici, a naslovnice svjetskih medija u mnogome se trude da prate današnji događaj u Memomrijalnom centru u Potočarima.

Američki mediji, umnogome pominju i dolazak Billa Clintona, koji će se zajedno sa Madeline Albright, te pojedinim američkim zvaničnicima naći svoje mjesto u ”najtužnijem mjestu u Evropi”.

I Yahoo piše da se danas u Srebrenici očekuje preko 50.000 ljudi, koji će ispratiti 136 tabuta sa posmrtnim ostacima novoidentifikovanih žrtava genocida 1995. godine.

”Ujedinjene nacije nisu uradile ništa da spriječe pokolj u Srebrenici, a holandski vojnici su mogli samo gledati kako srpski vojnici odvajaju mušakrce od žena, kako bi ih kasnije smaknuli i pokopali u šumi”, navodi američki portal i drugi najpopularniji pretraživač.

NewsMax, PewSearch i slični portali navode kako je rezolucija o Srebrenici oborena u vijeću sigurnosti UN-a, vetom Rusije, koja je na taj način ponovo uvrijedila žrtve genocida, kao i porodice preživjelih.

Business Insider se osvrnuo i na dolazak Aleksandra Vučića, a u tekstu kažu da ”Srbiju, koja je podržala bosanske Srbe prije i poslije rata, koji je odnio 100.000 života, predstavljat će Aleksandar Vučić, bivši ultranacionalista, sada proevropljanin”.

Business Insider je naveo da je jedan srbijanski predstavnik već priznao da je u Srebrenici počinjen genocid, i to Boris Tadić 2005. godine na desetu godišnjicu obilježavanja.

Na koncu teksta, BI navodi da i dvije decenije nakon, ”Bosna je i dalje zamrznuta etničkim podjelama koje su hranila rat”.

Osvrnuli su se i na veto Rusije, za koji su kazali da su ga predsjednik Srbije Tomislav Nikoić i lider bosanskih srba Milorad Dodik dočekali s oduševljenjem. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,