Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zuckenberg: Nastavljamo blokadu Trumpovih naloga na neodređeno vrijeme

Preuzmite sliku

Mark Zuckenberg, osnivač Facebooka, oglasio se danas povodom dešavanja u Capitol Hillu i blokade Facebook naloga Donalda Trumpa.

Zuckenberg je u objavi na Facebooku napisao da su šokantni događaji od prethodna 24 sata pokazali da predsjednik SAD-a Donald Trump namjerava iskoristiti preostalo vrijeme na funkciji za podrivanje mirnog i zakonitog preuzimanja vlasti od strane izabranog nasljednika, Joe Bidena.

“Njegova odluka da koristi svoju platformu da opravda, umjesto da osudi djelovanje svojih pristalica na Kapitolu je sa pravom uznemirila ljude u SAD i širom svijeta. Uklonili smo jučer ove izjave, zato što smo procijenili da njihov efekat, i vjerovatno namjera, bi bila da izazovu širenje nasilja”, kazao je.

Vezano | Nakon Twittera, i Facebook blokirao Trumpa

Smatra da nakon što je potvrđen izbor Joe Bidena, prioritet idućih 13 dana do inauguracije je da prođu mirno i u skladu sa demokratskim normama.

“Tokom nekoliko prethodnih godina, dozvolili smo predsjedniku Trumpu da koristi našu platformu u skladu sa pravilima, i povremeno uklanjajući sadržaj ili obilježavali objave koje su bile u suprotnosti sa pravilima. Uradili smo to zato što vjerujemo da javnost ima pravo na što širi pristup političkim govorima, ček i kontroverznim. Ali sadašnji kontekst je u osnovi drugačiji, uključujući korištenje platforme za poticanje nasilne pobune protiv demokratski izabrane vlasti”, istakao je i dodao:

“Vjerujemo da je rizik da dozvolimo predsjedniku da nastavi koristiti naše usluge tokom ovog perioda prevelik. Iz tog razloga, nastavljamo blokirati njegove Facebook i Instagram naloge na neodređeno vrijeme i najmanje na period od dvije sedmice dok se ne završi preuzimanje vlasti.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje