Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Život se normalno odvija na Antarktici, u nuklearnim podmornicama i u Big Brotheru

Preuzmite sliku

Na Južnome polu, u svemiru, na dnu oceana – dok je pola svijeta u karanteni, samo je nekoliko mjesta gdje se život nastavlja uprkos pandemiji koronavirusa, piše njemačka novinska agencija dpa. 

Dobrih 400 kilometara dijeli ISS i površinu Zemlje – dovoljno daleko da se izbjegne gomila koronavirusa koji je sada zahvatio većinu svijeta. Ali čak su i astronauti morali poduzeti mjere opreza. U četvrtak su se trojica astronauta uputila sa Zemlje na svemirsku stanicu. Prije lansiranja držali su ih u strogoj izolaciji kako ne bi donijeli virus sa sobom.

Devet naučnika na istraživačkim stanicama na Antarktici ne moraju se bojati virusa

Naučnici njemačke istraživačke stanice Neumayer III na Antarktici ne trebaju se brinuti zbog zaraze koronavirusom. Devet naučnika tamo trenutno provodi zimu, a ostat će odsječeni od svijeta do kraja oktobra, kada će ih zamijeniti novi članovi.

Države ne vole obznanjivati gdje i kada svoje nuklearne podmornice puštaju u more. Ali koliko god ih je u vodi, vremenski su ograničene zalihama koje mogu prevoziti. A kako su posade tokom misija često iz psiholoških razloga pošteđene slušanja loših vijesti, moguće je da neki još nisu ni čuli za koronavirus.

Neki superbogataši navodno su otišli na svoje jahte

Vijesti o pandemiji navodno su neke superbogataše ponukale da se ukrcaju na svoje superjahte. Plan je jednostavan: napunite zalihama luksuzno plovilo i vežete ga u nekoj slikovitoj uvali, po mogućnosti na otoku u privatnom vlasništvu. Jedino je pitanje pričekati dvije sedmice kako bi se vidjelo je li posada bez virusa.

U Njemačkoj se nastavlja Big Brother

Svako ko je bio izolovan prije pandemije je na sigurnom. Barem u teoriji. Primjera radi, sudionici njemačkog Big Brothera koji su tokom snimanja trenutne serije koju emitira Sat.1 obaviješteni da se vani širi smrtonosni virus.

No ni oni nisu sigurni: postoji mnogo načina na koje bi koronavirus mogao ući u kuću iz vanjskog svijeta, s obzirom na veliku producentsku ekipu. Ali, barem u Njemačkoj, show se nastavlja.

U Kanadi, ranije ovog mjeseca, domaćini kanadskoga Big Brothera bili su prisiljeni napustiti snimanje i show je ugašen pošto je vlada naredila zatvaranje svih tvrtki čiji rad nije nužan. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje