Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zimska oluja bi mogla uzrokovati najhladniji Božić u posljednjih nekoliko decenija u SAD-u

Preuzmite sliku

Velika zimska oluja koja je zahvatila SAD ove sedmice mogla bi donijeti najhladniji Božić u posljednje četiri decenije dijelovima zemlje, kažu prognostičari.

Upozorenja za intenzivne zimske uslove izdato je za više od 90 miliona ljudi u 37 država. Oko 80 posto nacije će iskusiti temperature ispod nule, uključujući mjesta na jugu do Teksasa.

Očekuje se da će arktička eksplozija, nazvana Zimska oluja Elliot od strane Weather Channela, donijeti najhladniji Božić Srednjem zapadu od kasnih 1980-ih, prema prognozama koje navode američki mediji.

Čak se i za Floridu, poznatu kao Državu sunca, prognozira da će imati najhladniji Božić u posljednjih 30 godina.

Nacionalna meteorološka služba (NWS) saopćila je da su temperature od -45C moguće do kraja ove sedmice u nekim dijelovima zemlje.

– Hladni vjetrovi ove jačine mogu uzrokovati promrzline za manje od pet minuta ako se ne preduzmu mjere opreza, a hipotermija i smrt su također mogući zbog dugotrajnog izlaganja hladnoći – navod stručnjaci.

NWS je to nazvao zimskim vremenskim događajem koji se javlja jednom u generaciji, posebno kada oluja stiže do regije Velikih jezera, gdje se očekuje da će njen pritisak dostići ekvivalent uragana kategorije 3. Guverneri Kentakija i Sjeverne Karoline proglasili su vanredno stanje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje