Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Žestoki sukobi između talibana i NRF-a oko afganistanske doline Panjšir

Preuzmite sliku

Žestoki sukobi izbili su u četvrtak navečer u okolini afganistanske sjeverne doline Panjšir između talibana i Nacionalnog fronta otpora (NRF), piše CNN.

Dolina Panjšir, poznata po svojoj neprobojnosti jer se nalazi na teško pristupačnom terenu među planinama sjeverno od Kabula, je mjesto posljednjeg jačeg otpora protiv talibanske vladavine. Sporadične borbe između talibana i NRF-a se nastavljaju se već dvije sedmice, a talibani su posljednjih sedmica gomilali svoje snage u toj provinciji i okolo nje, te su u ponedjeljak izjavili da su zauzeli tri okruga u dolini.

“Oni (talibani) koriste svoju posljednju moć da uđu, ali sukobi još uvijek traju”, izjavio je neimenovani izvor iz NRF-a za CNN.

Ranije u četvrtak, glasnogovornik NRF -a, Fahim Dashti, rekao je u audio poruci da su Talibani izgubili 40 boraca u pokušajima da uđu u Panjšir. Ali Nazary, drugi glasnogovornik grupe, rekao je da su talibani također izgubili dota teške opreme i naoružanja koje je uništeno. U srijedu je jedan talibanski vođa pozvao pokret u Panjširu da prihvati amnestiju i izbjegne daljnje sukobe, ali pregovori do sada nisu dali rezultate.

Dolina Panjšir je poznata kao mjesto uspješnog otpora, jer je dugo odoljela stranoj okupaciji, “od vojske Britanskog carstva do sovjetskih snaga i talibana,” piše CNN.

Mnogi koji bježe od talibana, uključujući bivšeg afganistanskog potpredsjednika Amrullaha Saleha, našli su utočiste dolini.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,