Nedjelja, 9. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zeničanin Adis Abaz uhapšen zbog sumnje umiješanosti u pariški teroristički napad

Muškarac iz Bosne i Hercegovine, koji je uhapšen u Njemačkoj zbog terorističkih napada u Parizu 2015. godine je, prema informacijama Faktora, Adis Abaz iz Zenice. On je uhapšen u prošli četvrtak po potjernici iz Belgije. Radi se o osobi povezanoj sa kriminalnim aktivnostima.

Prethodno je u BiH hapšen u više policijskih akcija zbog organiziranog kriminala u vezi sa međunarodnim švercom oružja, ali i droge. Sud BiH ga je 2011. godine osudio na dvije i po godine zatvora zbog krijumčarenja droge, oružja i vojne opreme.

Sud BiH je u martu ove godine potvrdio optužnicu kojom ga tereti da je formirao i postupao kao pripadnik grupe za organizirani kriminal, a da su Deni Stanišić, Admir Mahmutagić, Almir Mrkonjić i Sumedin Topčagić postupali kao pripadnici te grupe koja je neovlašteno, radi sticanja imovinske koristi, vršila međunarodnu prodaju i prenos opojnih droga.

Optuženi su, prema optužnici, nudili na prodaju i radi dalje prodaje kupovali, držali, prevozili, prenosili i posredovali u međunardnoj prodaji opojnih droga, slali, isporučivali i na drugi način stavljali u međunarodni promet supstance i preparate koje su propisom proglašene opojnim drogama.

Abaz je inače hapšen i u januaru prošle godine zbog krijumčarenja oružja iz BiH prema Sloveniji, te dalje prema zemljama Evropske unije. Abazu je tada određen pritvor, ali je brzo ukinut te su mu određene mjere zabrane.

Uhapsili su ga pripadnici Federalne uprave policije, kada su obavljeni pretresi na području Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona. Hapšenje je uslijedilo nakon što je 20-ak dana ranije, na području Slovenije, policija otkrila i zaplijenila vozilo bh. registarskih oznaka, specijalno prepravljeno za krijumčarenje robe, u kojem je otkriveno oko 20 automatskih pušaka.

Kancelarija javnog tužioca u Dresdenu objavila je da je uhapšen čovjek koji je možda učestvovao u napadu u Parizu prije četiri godine. Kako pišu njemački mediji, policija je u noći sa 19. na 20. juna 2019. godine uhapsila 39-godišnjeg bosanskog državljanina osumnjičenog da je povezan s terorističkim napadom 13. novembra 2015. godine u Parizu.

Hapšenje je uslijedilo u okviru istrage protiv dvojice bh. državljana kod kojih je u prtljažniku automobila pronađeno 17 ručnih bombi. Njihov “mercedes ML320” je bio parkiran u ulici Bayern, te su uhapšeni za krivično djelo protiv zakona o kontroli ratnog oružja od 20.02.2019. godine.

Evropski nalog za hapšenje izdale su belgijske vlasti zbog sumnje da postoji povezanost sa napadom i masakrom u koncertnoj dvorani Bataclan u Parizu 13.11.2015. godine.

U sklopu opsežnih istraga došlo je do hapšenja osumnjičenog 39-godišnjaka. (Faktor.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,