Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Žene u Kabulu: Talibanima jasno poručile da žele svoja osnovna ljudska prava

Preuzmite sliku

Nekoliko desetina Afganistanki protestovalo je jučer u Kabulu tražeći svoja osnovna ljudska prava. 

“One jednostavno traže svoja prava, pravo da rade, da se obrazuju i da sudjeluju u politici. Pravo da žive u sigurnom društvu. Nadam se da će im se još žena i muškaraca pridružiti “,-napisala je novinarka Masih Alinejad, koja je podijelila video na Tviteru.

Talibani su preuzeli kontrolu nad Afganistanom i mnoge djevojčice i žene su u bojazni da ne postanu robinje, plaše se za svoje živote. U samo nekoliko sedmica vratila se atmosfera njihovog brutalnog režima od 1996. do 2001, tokom kojeg su žene bile izložene stalnim kršenjima ljudskih prava. Osim prisilnih brakova, bilo im je zabranjeno da se zapošljavaju i obrazuju, prisiljavane su nositi burke i nisu smjele izlaziti  iz kuće bez muškog pratitelja.

Iako je 2009. godine usvojen zakon koji zabranjuje sklapanje brakova s maloljetnicama, roditelji i danas pronalaze partnere za svoje kćeri. Tako žene postaju društveno i financijski ovisne o muškarcu. A kako su godinama u ratu, žene u Afganistanu često ostaju udovice, bez novca, identiteta i zaštite društva.

U velikom dijelu ove zemlje jako se pazi da se žene ne spominje u razgovoru te ih se u potpunosti isključuje iz društvenog života. Vrlo često ne posjeduju osobne dokumente, a njihova imena i podaci nisu poznati čak niti porodičnom doktoru. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,