Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Žene održale protest na ulicama Kabula protiv represivnih mjera talibana

Preuzmite sliku

 Grupa afganistanskih aktivistkinja održala je u petak manji protest u Kabulu koji je sada pod kontrolom talibana, pozivajući na jednaka prava i puno učešće u političkom životu.

Uprkos riziku, grupa pod nazivom Mreža ženskog političkog učešća marširala je ulicom ispred afganistanskog ministarstva finansija, uzvikujući slogane i noseći rekvizite s porukama da zahtijevaju učešće u afganistanskoj vladi pozivajući se na ustavno pravo.

Snimci pokazuju kratak sukob između talibanskog vojnika i nekolicine žena, a mogao se čuti i muški glas koji je rekao: “Odlazite!” prije nego što su demonstratice nastavile s parolama.

Okupljanje je bilo relativno malo. Video koji je grupa prenosila uživo prikazao je samo nekoliko desetina okupljenih žena, ali predstavljao je neobičan izazov u javnosti za talibansku vlast.

Ova militantna grupa već ima interne rasprave o formiranju vlade, ali su već nagovijestili da zaposlene žene trebaju ostati kod kuće, a u nekim slučajevima su naredili ženama da napuste svoja radna mjesta.

Neke Afganistanke već ostaju kod kuće iz straha za svoju sigurnost, a muškarci već mogu biti viđeni kako kupuju burke kako bi se žene u njihovim porodicama pokrile. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje