Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Žene na ulicama Turske poručile: “Dosta patrijarhalne države”

Preuzmite sliku

Više hiljada ljudi, uglavnom žena, protestovalo je u subotu širom Turske zahtijevajući od predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da odustane od odluke o napuštanju Istanbulske konvencije protiv nasilja nad ženama.

“Poništi svoju odluku, primijeni uredbu!” skandirale su žene i muškaraci u okrugu Kadikoy u Istanbulu. Prosvjednici su isticali portrete ubijenih žena i transparente na kojima je pisalo “Žene će dobiti ovaj rat”.

“Dosta mi je ove patrijarhalne države. Dosta mi je osjećaja nesigurnosti. Dosta!” rekla je jedna prosvjednica. Manji skupovi održani su u Ankari i u Izmiru, prenose mediji.

Turska se povukla iz Istanbulske konvencije o ženskim pravima, kojoj je namjena da štiti žene protiv nasilja, a odluka turskog predsjednika objavljena je u službenim novinama rano u subotu. Erdogan je lično potpisao konvenciju u Istanbulu dok je bio premijer.

Kasnije je ratificirana u Turskoj, no prema riječima turske platforme Zaustavit ćemo femicid, nikad nije došlo do njene primjene. Odluka o napuštanju Istanbulske konvencije donesena je u trenutku kada je broj ubijenih žena već godinama u porastu, što izaziva bijes organizacija za zaštitu ženskih prava i kritike Europske unije.

Povlačenje Turske iz Istanbulske konvencije je “poražavajuća vijest i ona “ugrožava zaštitu žena” u toj zemlji, istaknulo je Vijeće Europe, paneuropska organizacija čija je Ankara članica i pod čijim je pokroviteljstvom turska vlada potpisala taj sporazum 2011. godine. Prema riječima organizacije Zaustavit ćemo femicid, oko 300 žena ubili su muškarci u Turskoj samo prošle godine, a 77 od početka ove godine. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,