Četvrtak, 30. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zemlja u ogromnim problemima: “Ostajemo bez goriva, ovo je najgora kriza u 70 godina, hitno nam treba 75 miliona dolara”

Preuzmite sliku

Premijer Šri Lanke Ranil Wickremesinghe rekao je da ta zemlja ostaje bez goriva jer se suočava s najgorom gospodarskom krizom u više od sedamdeset godina.

U televizijskom obraćanju Wickremesinghe je kazao da naciji hitno treba 75 miliona dolara u sljedećih nekoliko dana kako bi platila osnovni uvoz. Rekao je da će centralna banka morati štampati novac za isplatu državnih plaća. Wickremesinghe je također rekao da bi državni avioprevoznik Šri Lankan Airlines mogao biti privatizovan.

Privreda države teško je pogođena pandemijom koronavirusa, rastućim cijenama energije i populističkim smanjenjem poreza. Hronična nestašica deviza i rastuća inflacija doveli su do ozbiljne nestašice lijekova, goriva i drugih osnovnih potrepština.

“U ovom trenutku imamo samo zalihe benzina za jedan dan. Sljedećih nekoliko mjeseci bit će najteži u našim životima”, rekao je Wickremesinghe, koji je prošle sedmice imenovan za premijera. Međutim, isporuke benzina i dizela putem kreditne linije s Indijom mogle bi osigurati zalihe goriva u sljedećih nekoliko dana, dodao je.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,