Subota, 25. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Željko iz Širokog Brijega u društvu nobelovca, dvojice direktora CIA-e, senatora…

U proteklu subotu održana je 174. svečana promocija studenata isusovačkog univerziteta “Fordham” u New Yorku, na kampusu “Rose Hill” u Bronxu.

I ove godine, među stotinama diplomanata s jednog od deset fakulteta, u sklopu tog univerziteta bilo je i nekoliko Bosanaca i Hercegovaca. Jedan od njih, fra Željko Barbarić, član Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM (Mostar) na svečanosti je promovisan je u magistra nauke, piše IKA.hr.

U gotovo dva i pol sata dugoj ceremoniji, stotinama studenata i mnoštvu od nekoliko hiljada posjetitelja obratio se kao gost govornik predsjednik glavnog odbora Specijalne olimpijade, Timothy Shriver. Potaknuo je okupljene studente da nastoje biti ljudi koji druge neće posmatrati kao drugačije, nego kao osobe poput sebe te da nastoje hrabro mijenjati svijet na bolje.

 • S “Fordhama” su kao diplomci izašli jedan “nobelovac”, četvorica kardinala, petero osvajača olimpijskih medalja, nekolicina “oskarovaca”, dvojica upravnika CIA-e, brojni američki senatori i guverneri, te doslovno stotine vrhunskih svjetskih pravnika, advokata, akademika i poslovnih ljudi, a prije par godina tu su diplomirala još dvojica hrvatskih katoličkih sveštenika.

  Fra Željko, rodom iz Širokog Brijega, trenutno djeluje kao sveštenik u hrvatskoj župi svetih Ćirila i Metoda i sv. Rafaela u New Yorku, a svoj pastoralni rad tokom protekle dvije i pol godine spojio je s postdiplomskim studijem iz područja Pastoralne teologije na fakultetu Graduate School of Religion and Religious Education u programu pod nazivom Pastoral Mental Health Counseling.

  Tokom studija, uz petnaest potrebnih predmeta iz područja psihologije i teologije, fra Željko je odradio i 600 sati praktičnog rada u Psihijatrijskoj bolnici Ramapo Ridge u Wyckoffu (New Jersey) pod stručnim vodstvom i uz nadzor svog mentora.

  Taj postdiplomski studij osposobljava polaznike na području psihodinamike i različitih terapeutskih pristupa u radu s osobama koje boluju od psihičkih poremećaja (npr. depresija, anksioznost, poremećaji u ishrani, poremećaji vezani uz ovisnosti, bipolarni poremećaj, suicidalno ponašanje/razmišljanje, itd.) uz teološku notu koja pruža, ne samo drugačiji pogled na same klijente/pacijente nego i potpuniji pristup njihovoj bolesti i patnji.

  Prostor rada na kojem se znanje stečeno na tom studiju primjenjuje je velik te obuhvata rad u ulozi terapeutskog savjetovatelja u bolnicama, bračnim i porodičnim savjetovalištima, bolničkim kapelanijama kao i u svakodnevnom pastoralnom radu. (IKA.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje