Subota, 19. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

“Zeleni turizam”: Popis država gdje možete legalno pušiti marihuanu

Turizam povezan sa legalizacijom marihuane u svijetu je sve popularniji, a neke zemlje iskoristile su sav njegov turistički potencijal i privlače mlade koji se na putovanju žele opustiti.

Holandski Amsterdam prvi je grad na svijetu koji je zaradio na dozvoli zabranjenog – pušenje marihuane i prostitucija dovele su na milione turista i gradu osigurale stabilne finansije, prenosi Radio Sarajevo.

Portugal je druga zemlja zemlja u Evropi koja je omekšala svoj stav prema drogama kad je 2001. legalizovala sve do 25 grama.

Nama najbliža bliža Češka je također legalizovala kupnju do 10 grama, a dekriminalizovala posjedovanje do 15 grama prije nekoliko godina.

I Španija je prilično tolerantna evropska zemlja po pitanju pušenja „trave“. Možete je uzgajati za ličnu upotrebu, no ne bi smjela biti vidljiva s ceste, jer u tom slučaju činite prekršaj.

Belgija dozvoljava posjedovanje do 5 grama, no nije dozvoljena konzumacija u javnosti. U Peruu smijete posjedovati do 8 grama, a u Kolumbiji čak 33 grama. Portugal tolerira do čak 25 grama.

Kina, Egipat, Francuska, Indonezija, Japan, Malezija, Nigerija, Norveška, Filipini, Poljska, Kuba, Saudijska Arabija, Singapur, Južna Koreja, Tajland, Turska, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati i Vijetnam imaju najstrože zakone po ovom pitanju.

U mnogim tim zemljama posjedovanje čak i malene količine može značiti doživotni zatvor..

Za bolje snalaženje, pogledajte prikaz gdje je dozvoljena konzumacija marihuane. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje