Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zbog rata u Libiji 800.000 ljudi bi moglo krenuti prema Evropi

Preuzmite sliku

Šef Vlade nacionalnog jedinstva Libije Fayez Mustafa al-Sarraj kaže da bi prema Evropi uz migrante krenuli i Libijci.

Rat u Libiji bi mogao natjerati više od 800.000 migranata da krenu prema evropskim obalama, upozorio je u ponedjeljak šef Vlade nacionalnog jedinstva Fayez Mustafa al-Sarraj u razgovoru s dva talijanska lista, kako prenosi Hina.

“Neće biti samo 800.000 migranata spremno krenuti, i Libijci će bježati od rata, dok su se na jugu Libije ponovo aktivirali teroristi organizacije Islamska država Irak i Levant – ISIL”, rekao je on za dnevni list La Republicca.

Libija je i odredište i tranzitna zemlja afričkim migrantima prema evropskim obalama.

‘Italija i Evropa moraju biti ujedinjene’

“Suočeni smo s agresivnim ratom, koji bi mogao proširiti svoje zlo po Mediteranu. Italija i Evropa moraju biti ujedinjene i oštre u zaustavljanju rata Kalifa Haftara, čovjeka koji je izdao Libiju i međunarodnu zajednicu”, dodao je Sarraj i naglasio da će “uništenja zahvatiti i susjedne zemlje”.

Khalifa Haftar, vojni zapovjednik sa sjedištem u istočnoj Libiji, 4. aprila pokrenuo je vojne akcije s ambicioznim planom da osvoji glavni grad Tripoli, u kojem je sjedište međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva.

Libija je opterećena previranjima još od 2011. godine, kad je u krvavom ustanku, uz podršku NATO-a, svrgnut, a zatim i ubijen višegodišnji vođa Muammar Gaddafi.

Otad su oštre političke podjele u zemlji dovele do dvije suparničke vlasti, jedne u istočnoj Libiji, s kojom je povezan Haftar, i druge u Tripoliju, koju podržavaju Ujedinjeni narodi i koju predvodi Fayez Mustafa al-Sarraj.

Vladu u Benghaziju predvodi zapovjednik samoproglašene libijske nacionalne vojske Haftar, a čine je časnici i vojnici koji su napustili redovnu libijsku vojsku za vrijeme Gaddafija.

Najmanje 147 osoba smrtno je stradalo u sukobima u Libiji, koji traju 11 dana, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija – WHO.

Porast broja zahtjeva za azilom iz Venecuele

Evropski ured za azil (Easo) objavio je u ponedjeljak da je politička kriza u Caracasu izazvala porast od 50 posto broja zahtjeva za azilom koje su podnijeli Venecuelci u Evropi u februaru.

Oni su prvi puta pretekli Afganistance među vodećom trojkom.

Iza Sirijaca, Venecuelci su najbrojniji (blizu 4.000) u traženju međunarodne zaštite u evropskim zemljama (Evropska unija, Švicarska i Norveška), precizira se u saopštenju organizacije u La Valletti.

“Nikada ranije nije ih tako puno predalo molbe u jednom mjesecu”, otkriva Easo. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,