Ponedjeljak, 17. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zbog migranata: Trump prijeti potpunim zatvaranjem granice s Meksikom

Preuzmite sliku

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će zatvoriti američko-meksičku granicu ako meksička vlada ne bude mogla da kontroliše priliv migranata koji pokušavaju da uđu u SAD iz Latinske Amerike bez odgovarajućih dokumenata.

– Mislim na zatvaranje cijele granice. Meksiko neće biti u mogućnosti da prodaje svoje automobile u SAD – rekao je Trump, prenosi Glas Amerike.

Prema podacima Ureda američkog predstavnika za trgovinu, trgovinska razmjena između SAD i Meksika je u prošloj godini bila 615,9 milijardi dolara ili oko 1,68 milijardi dolara dnevno.

Trump je u razgovoru sa novinarima u svom odmaralištu Mar-a-Lago na Floridi, gdje je proveo Dan zahvalnosti, potvrdio izjavu sekretara za odbranu Jima Matisa da je američkim vojnicima na granici dozvoljeno da, ako je neophodno, primjene oružanu silu da bi zaštitili agente granične patrole od migranata, prenosi Fena.

Oko 5.800 američkih vojnika provelo je Dan zahvalnosti postavljajući bodljikavu žicu i šatore za migrante na meksičkoj granici, dok se u Americi postavlja pitanje da li se time možda krši zakon, star 130 godina, kojim se zabranjuje upotreba vojske za unutrašnje aktivnosti provođenja reda. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,