Srijeda, 6. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zbog greške zaposlenika, Google je blogeru uplatio 250 hiljada dolara

Preuzmite sliku

Sam Curry šokirao se kada je vidio da je njegov račun deblji za 250 hiljada dolara, a da je uplatitelj Google.

Neočekivana uplata sjela mu je od Googlea, ali nije mu bilo jasno zašto.

Curry je inače inženjer koji testira sigurnost i ranjivost u softveru brojnih kompanija, uključujući i Google, ali za američke medije rekao je kako za tu kompaniju nije odradio neki novi posao, a pogotovo ne posao za koji bi dobio 250 hiljada dolara. Google, kao i druge kompanije često nude nagrade za pronalazak ranjivosti u svom softveru, ali najčešće je riječ o ciframa od nekoliko hiljada, a ne više stotina hiljada dolara.

S obzirom na to da taj novac nije zaradio, odmah je kontaktirao Google, a novac nije trošio, već ga je čuvao kako bi ga vratio kompaniji. No kako je prošle sedmice napisao na Twitteru, tada je prošlo već oko tri sedmice od neočekivane uplate, ali iz Googlea mu se nisu javili s informacijama kako vratiti taj novac. Na toj društvenoj mreži objavio je i screenshot uplate i napisao da je u redu ako Google taj novac ne želi nazad.

Novinari su kontaktirali i Google te su im iz te kompanije potvrdili da su nedavno pogrešnoj osobi uplatili novac, naglasivši kako je do uplate došlo zbog ljudske greške te da rade na rješavanju problema.

Na Business Insideru podsjećaju na nedavni slučaj kada je jedna kriptoburza umjesto 100 dolara greškom korisnici prebacila 10 miliona dolara. Dok su u Crypto.comu shvatili pogrešku prošlo je već sedam mjeseci, a do tada je žena veće svote novca već potrošila i prebacila na druge račune. (Dnevnik.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,