Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zastupnik izbačen iz parlamenta zbog maorskog plesa

Preuzmite sliku

Zastupnik u parlamentu Novog Zelanda Rawiri Waititi izbačen sa sjednice nakon što je u znak protesta izveo tradicionalni ples autohtone novozelandske etničke zajednice Maori, javlja Anadolu Agency (AA).

Kopredsjednik Maori partije Waititi ustao je iz zastupničke klupe i izveo haka ples u znak protesta zbog retorike koja je korištena tokom parlamentarne rasprave o reformi zdravstvenog sistema koja predviđa određene benefite za maorijsku zajednicu.

On je optužio novozelandsku opoziciju za rasističku retoriku prema Maorima i za urušavanje ugleda nacionalnog parlamenta.

Predsjednik parlamenta Novog Zelanda Trevor Mallard je prvo pozvao Waititija da se vrati u zastupničku klupu i nastavi diskusiju, a potom mu je naredio da napusti sjednicu zbog neprimjerenog ponašanja.

Haka je naziv za tradicionalni ceremonijalni ples Maora koji predstavlja izazov ili ratni poklič u konfliktnim situacijama.

“Ovakva propaganda i retorika potiču otrovni rasizam širom Novog Zelanda i nećemo to više tolerirati”, kazao je Waititi novinarima ispred parlamenta i optužio liderku opozicione Nacionalne partije Judith Collins za neprestane napade na maorsku zajednicu s ciljem pridobijanja glasova nemaorskih Novozelanđana.

Nacionalna stranka optužuje vladu Novog Zelanda za separatističku agendu zbog najavljene proširene zdravstvene usluge za Maore, koji su obično u podređenom položaju u odnosu na ostale etničke grupe.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje