Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zarazio se nakon što je primio vakcinu protiv infekcije COVID-19

Preuzmite sliku

U Indoneziji koronavirusom zaražena osoba koja je volonterski primila vakcinu protiv infekcije COVID-19, a riječ je o vakcini koju je razvila kineska kompanija i koja je u trećoj fazi kliničkog ispitivanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Kusnandi Rusmil, šef Centra za kliničko ispitivanje vakcine CoronaVac, potvrdio je da je vakcinisana osoba iz grada Bandunga bila pozitivna na testu na koronavirus.

Rusmil tvrdi da se vakcinisana osoba nije pridržavala izrečene mjere dvosedmičnog kućnog mirovanja radi razvoja antitijela i imuniteta, već da je putovala u druge gradove i tako se zarazila virusom.

On je također naveo kako osoba nije zaražena testnom vakcinacijom, već kontaktom s drugim zaraženim osobama, a dodao je i da su svi vakcinisani volonteri pod polugodišnjim ljekarskim nadzorom.

Državna farmaceutska kompanija Bio Farma u Indoneziji je 11. augusta izvršila testnu vakcinaciju skoro dvije hiljade volontera.

Indonezijska vlada je najavila da će početkom naredne godine početi s upotrebom vakcine CoronaVac koju je razvila kineska kompanija Sinovoc Biotech, a do kraja naredne godine Indonezija planira kupiti 300 miliona doze te vakcine.

U Indoneziji je koronavirusom zaraženo više od 200.000 ljudi, a posljednjih dana broj novozaraženih na dnevnoj bazi prelazi 3.000. Od početka pandemije od posljedica zaraze koronavirusom u Indoneziji je umrlo 8.456 ljudi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,