Subota, 13. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Započele vojne vježbe: Borbeni avioni Kine na području Tajvana

Preuzmite sliku

Kineska armija je nastavila sa pripremama za provođenje velikih vojnih vježbi nakon što je predsjednica američkog Predstavničkog doma Nancy Pelosi napustila tlo Tajvana.

Spomenute vježbe bi se trebale održati na šest lokacija oko područja samog Tajvana, potvrđeno je iz Ministarstva odbrane Tajvana.

Inače, jučer je u zračni prostor Tajvana ušao 21 borbeni avion kineske vojske, a Kina je i danas nastavila sa provođenjem vojnih aktivnosti na ovom području.

Prema podacima Ministarstva odbrane Tajvana, tokom srijede u zračni prostor Tajvana ušlo je ukupno 27 borbenih aviona Narodne Republike Kine i to šest aviona J-11, pet aviona J-16, te šesnaest aviona Su-30.

Sve vojne aktivnosti odvijaju se u sklopu vojnih vježbi koje je Peking najavio jučer, a koje bi se trebale održavati sve do nedjelje.

– Vježbe uključuju blokade, napade na moru, kopnene i zračne borbe, korištenje naprednog oružja uključujući J-20 stealth avione i DF-17 hipersonične rakete, prenose kineski mediji.

Podsjećamo, osim vojnog odgovora, Peking je najavio kako će zbog dolaska Pelosi na Tajvan Taipeiju uvesti i niz ekonomskih sankcija koje uključuju uvoz poljoprivrednih proizvoda. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,