Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zabrinutost u Pentagonu: U rukama talibana arsenal američkog oružja, moguće i borbeni avioni

Preuzmite sliku

Zvaničnici američke nacionalne sigurnosti rade na tome da izračunaju koliko ima naoružanja koje je više od 20 godina dostavljano afganistanskoj vojsci, jer slike talibana koji mašu puškama američke proizvodnje i jašu u napuštenim “humveesima” izazivaju zabrinutost zbog oružja koje je ostalo.

Novootkriveni američki arsenal talibana vjerojatno nije ograničen na malokalibarsko oružje, jer je ta grupa zarobila velike zalihe oružja i vozila koja su držana u uporištima koja su nekad kontrolirala američke snage, uključujući moderna vozila otporna na mine (MRAP) i Humveese.

Prema prvim procjenama, talibani sada mogu posjedovati i nekoliko helikoptera Black Hawk i druge vojne avione koje finansiraju SAD, prema izvoru iz Kongresa koji je upoznat s ranim procjenama koje su dali zvaničnici odbrane, piše CNN.

To potencijalno uključuje oko 20 borbenih aviona A-29 Tucano, rekao je izvor, ističući kako postoje indicije da je samo mali broj aviona premješten iz baze u Kandaharu prije dolaska talibana.

– Također smo zabrinuti da bi neki mogli završiti u rukama drugih koji podržavaju talibanske interese. Moj najveći strah je da će se sofisticirano oružje prodati našim protivnicima i drugim nedržavnim akterima koji ga namjeravaju upotrijebiti protiv nas i naših saveznika – rekao je za CNN izvor iz Kongresa.

Nije jasno koliko je opreme palo u ruke talibana tokom kolapsa afganistanske vojske, a malo je vjerovatno da će SAD dobiti savršen i precizan odgovor na to pitanje jer više nema američkih trupa i obavještajnih službi u cijeloj zemlji, rekli su zvaničnici za CNN.

Operacije evakuacije i dalje su primarni fokus američke administracije, ali zvaničnici Pentagona i State Departmenta također počinju sa pregledom američkog oružja koje je palo u ruke talibana, što će vjerovatno potrajati sedmicama ili mjesecima.

U međuvremenu, fotografije i video zapisi na kojima se vidi kako talibanski borci nose američke karabine M4 i puške M16 podstiču pitanja o tome koliko američke vatrene moći ta militantna grupa sada ima na raspolaganju nakon što je zauzela vojne baze širom Afganistana.

Iako američki zvaničnici naglašavaju da je prerano za davanje detalja o konkretnom oružju i vozilima koja su sada pod kontrolom talibana, zvaničnici Pentagona su već izrazili zabrinutost.

– Kada je riječ o opremi koju osiguravaju SAD, a koja je još uvijek u Afganistanu i možda nije u rukama ANSF-a [Afganistanske nacionalne sigurnosne snage], na raspolaganju imamo nekoliko mogućnosti za pokušaj rješavanja tog skupa problema – rekao je portparol Pentagona John Kirby u četvrtak.

– Očigledno ne želimo vidjeti svoju opremu u rukama onih koji bi djelovali protiv našeg interesa ili interesa afganistanskog naroda i povećali nasilje i nesigurnost unutar Afganistana – dodao je.

U ovom trenutku nema planova da SAD poduzmu bilo koju akciju za uništavanje oružja zračnim napadima ili drugim sredstvima, osim ako nešto ne predstavlja direktnu prijetnju američkim trupama na aerodromu, rekli su zvaničnici administracije za CNN.

Iako talibani mogu odmah iskoristiti malokalibarsko oružje i oklopna vozila američke proizvodnje, zvaničnici su skeptični da mogu pretvoriti američke avione u održivu borbenu jedinicu.

– Naši vojnici, mornari i piloti provode mjesece i mjesece na obuci za upotrebu svojih aviona. Talibani ne znaju – rekao je jedan zvaničnik.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje