Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

YouTuber izabran za zastupnika u Evropskom parlamentu: Ovo je znak da se stranke moraju modernizirati i slušati narod

Preuzmite sliku

Kiparski birači izabrali su 24-godišnjeg YouTubera Fidiasa Panayiotoua poznatog po viralnim videima za nezavisnog zastupnika u Evropskom parlamentu.

Mladić koji na YouTubeu ima 2,6 miliona pretplatnika poznat je po svojim video klipovima u kojima ili razgovara sa slavnima kao što su američki milijarder Elon Musk ili ponekad organizira neobična kulinarska takmičenja.

YouTuber, koji sebe opisuje kao “profesionalog kreatora pogreški”, bez političkog iskustva i afilijacije, ušao je u predizbornu kampanju pozivajući mlade da glasaju za njega. Osvojio je 19,4 posto glasova, a njegova neočekivana pobjeda tumači se kao odbacivanje tradicionalnih političkih stranaka.

“Ovo što se dogodilo je šok, čudo”, rekao je za javnu televizijsku postaju CyBC mladi zastupnik koji je aktivan i na Instagramu i TikToku.

Poručio je da bi stranke trebale uzeti to u obzir kao upozorenje i znak da se moraju modernizirati i slušati narod. 

Posmatrači smatraju da je izbor kandidata bez detaljnog programa dokaz da su se tradicionalne stranke udaljile od birača i da ne shvataju utjecaj društvenih mreža.

Konzervativna stranka Disy osvojila je 24,8 posto glasova, a slijedi je komunistička stranka Akel s 21,5 posto, koja je izgubila jedno od svoja dva mjesta u Evropskom parlamentu.

Birači su u Evropski parlament poslali i zastupnika ultranacionalističke stranke Elam, na valu jačanja krajnje desnice u EU-u. Stranka je sa svojim protuimigrantskim programom osvojila nešto više od 11 posto glasova i svoje prvo mjesto u EP-u.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fidias Panayiotou (@fidias0)

Panayiotou, sin pravoslavnog svećenika, iskoristio je svoje aktivnosti na društvenim mrežama kako bi potaknuo mlade da iziđu na birališta.

Kipar ima oko 900.000 stanovnika od kojih pravo glasa ima 683.432. Odziv na izbore bio je 58,86 posto, a 2019. 45 posto. To povećanje analitičari pripisuju dijelom “faktoru Fidiasa”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje