Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

WHO: Ukidanje mjera za sprečavanje širenja koronavirusa mora biti postepeno

Preuzmite sliku

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je u utorak da ukidanje restriktivnih mjera uvedenih zbog sprečavanja širenja novog koronavirusa mora biti postepeno, a ukoliko bi se ograničenja ublažila prerano, došlo bi do ponovnog porasta broja zaraženih.

‘Mjere zabrane rada pokazale su se efikasnim i ljudi moraju biti spremni na novi način života kako bi se društvu omogućilo funkcionisanje dok se koronavirus ne dovede pod kontrolu’ – rekao je Takeshi Kasai, regionalni direktor WHO-a za Zapadni Pacifik.

‘Moramo prilagoditi životni i zdravstveni sistem epidemiji’ – poručio je on na internetskoj konferenciji za novinare, javio je Reuters.

‘Barem dok se ne nađe vakcina ili veoma efikasan medicinski tretman, taj proces će morati da postane naša nova norma’ – kazao je on.

Poručio je da vlade koje razmatraju ukidanje mjera trebale bi da to čine pažljivo i postepeno i da nastave sa praćenjem epidemiološke situacije.

‘Sve dok postoje zaraženi novim koronavirusom, nijedna zemlja nije sigurna od potencijalno velikog novog talasa epidemije’ – upozorio je Kasai.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje