Četvrtak, 30. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

WHO: Smrtnost od COVID-a povećana za 40 posto, smanjen broj zaraženih u svijetu

Preuzmite sliku

Broj umrlih od posljedica zaraze koronavirusom porastao je za više od 40 posto prošle sedmice, izvještaj je Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), prenosi Anadolu Agency (AA).

U posljednjem sedmičnom izvještaju o pandemiji, WHO je naveo da je u svim dijelovima svijeta smanjen broj novih slučajeva koronavirusa, uključujući i WHO-ovu regiju zapadnog Pacifika, gdje su u porastu od decembra.

Oko 10 miliona novih infekcija COVID-19 i više od 45.000 smrtnih slučajeva zabilježeno je u cijelom svijetu prošle sedmice, nakon pada broja smrtnih slučajeva od 23 posto sedmicu ranije.

Posljednjih sedmica su upozorili zemlje da ne odustaju od sveobuhvatnog testiranja i drugih mjera, rekavši da bi to stvorilo probleme u naporima za tačno praćenje širenja virusa.

“Podaci postaju sve manje reprezentativni, manje pravovremeni i sve manje robusni”, navedeno je iz WHO-a.

Brojne zemlje širom Evrope, Sjeverne Amerike i u drugim dijelovima svijeta nedavno su ukinule gotovo sve mjere protiv COVID-19, oslanjajući se na visok postotak vakcinacije.

Međutim, naveli su da zaraznija omikron podvarijanta BA.2 uzrokuje porast broja novih slučajeva.

Britanske vlasti rekle su da, iako očekuju više slučajeva, nisu zabilježile jednak porast hospitalizacija i smrtnih slučajeva.

Unatoč globalnom padu prijavljenih slučajeva, Kina je ove sedmice zatvorila Šangaj kako bi pokušala obuzdati širenje omikron varijante koronavirusa koja je izazvala najveći val u zemlji otkako je virus prvi put otkriven u kineskom gradu Wuhanu 2019. godine.

Anketa AP-NORC-a je pokazala da manje od polovine Amerikanaca sada redovno nosi maske za lice, izbjegava gužvu i ne ide na putovanja koja nisu neophodna.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,