Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

WHO: Putovanja su sada relativno sigurna

Preuzmite sliku

Testovi za COVID trebalo bi da se koriste prilikom međunarodnih putovanja više od karantina, izjavio je predsjedavajući Komiteta za vanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Diddier Houssin.

Houssin, predsjedavajući nezavisnog panela stručnjaka koji savjetuju WHO u vezi sa pandemijom COVID-19, rekao je da je za agenciju Ujedinjenih naroda važno da pružiti nove smjernice o sigurnom međunarodnom zračnom putovanju, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

“I očigledno bi upotreba testova sada trebalo da ima mnogo veće mjesto u poređenju sa karantinom, što bi sigurno olakšalo stvari uzimajući u obzir sve napore koje su preduzele aviokompanije i aerodromi”, rekao je Houssin na konferenciji za novinare.

Direktor WHO-a za hitne slučajeve Mike Ryan rekao je da je putovanje sada relativno sigurno i da predstavlja relativno nizak zdravstveni rizik, ali da ne postoji nulti rizik.

 • Nužni kompromis

  Ryan je objasnio da zbog toga zemlje moraju da naprave kompromis, jer s jedne strane je rizik da putnik dođe i potencijalno započne drugi lanac prenosa, a na drugoj očigledna korist putovanja sa socijalne i ekonomske tačke gledišta.

  Ryan je rekao da je međunarodni tim naučnika pod vodstvom WHO-a održao svoj prvi virtuelni sastanak sa kineskim kolegama u vezi sa zajedničkim istragama o porijeklu korona virusa koji se pojavio u Kini prošlog decembra.

  “U potpunosti očekujemo da se tim rasporedi na terenu”, rekao je, ne dajući vremenski okvir.

  Ryan je upozorio da je teško obavljati naučni rad o porijeklu virusa u “politički otrovanom” okruženju.

  “Mi smo naučnici. Želimo najbolji mogući naučni ishod koji generira najbolje moguće dokaze o porijeklu ove bolesti”, rekao je Ryan. (Agencije)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje