Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

WHO kaže da bogate zemlje ne trebaju naručivati dodatne doze dok drugima još trebaju vakcine

Preuzmite sliku

Bogate zemlje ne bi trebale naručivati takozvane ‘pojačivače’ odnosno treću dozu vakcina dok druge zemlje još nisu ni dobile vakcine protiv COVID-19 naveli su iz Svjetske zdravstvene organizacije u ponedjeljak.

Generalni direktor Tedros Adhanon Ghebreyesus rekao je da je smrtnost zbog COVID-19 ponovo u porastu, da delta soj postaje dominantan, a da mnoge zemlje još nisu dobile dovoljno vakcina kako bi zaštitile svoje zdravstvene radnike.

“Delta soj užurbano se širi svijetom, što dovodi do novog skoka u slučajevima COVID-19 i smrti,” rekao je Tedros, napominjući da se radi o veoma zaraznom soju, prvi put otkrivenom u Indiji. Delta soj je do sada otkriven u 104 zemlje svijeta.

“Globalni jaz u opskrbi COVID-19 vakcinama izuzetno je neujednačen i nepravedan. Neke zemlje i regije zapravo naručuju milione doza za obnovu, prije no što su druge zemlje imale pristup dozama za vakcinaciju zdravstvenih radnika i najugroženijih,” rekao je Tedros.

On je također izdvojio Pfizer i Modernu kao proizvođače vakcina koji ciljaju ka tome da osiguraju dodatne treće doze u zemljama gdje već postoji visok stepen vakcinacije. Umjesto toga, kako je rekao Tedros, trebali bi usmjeriti svoje doze ka COVAX sistemu podjele vakcina siromašnim zemljama.

 • Glavna naučnica WHO-a Soumya Swaminathan rekla je da oni još uvijek nisu vidjeli dokaze koji pokazuju da su pojačivači potrebni onima koj su primili sve potrebne doze vakcina. Iako će možda jednog dana biti potrebni, za sada nema dokaza za to.

  “To se mora temeljiti na nauci i podacima, a ne na tome da pojedine kompanije saopštavaju da se njihova vakcina mora davati i kroz dodatnu dozu,” dodala je.

  Mike Ryan šef WHO programa za vanredne slučajeve kaže kako ćemo “gledati unazad sa ljutnjom i sramom ako zemlje koriste dragocjene doze kao pojačivače u vrijeme kada ranjivi ljudi drugdje i dalje umiru bez vakcina.”

  Iako takve preporuke nema na nivou Svjetske zdravstvene organizacije ili Evropske agencije za lijekove (EMA), pojedine zemlje počele su davanje treće doze određenim kategorijama stanovništva.

  Iz Pfizera su najavili 8. jula da će tražiti odobrenje regulatornih agencija za treću dozu vakcine protiv COVID-19. Ovaj potez Pfizera uslijedio je nakon što su početni podaci ispitivanja pokazali da je treća doza vakcine povećala nivo antitijela pet do deset puta u poređenju sa prve dvije doze vakcine kod originalne i beta verzije korona virusa.

  Izraelsko ministarstvo zdravlja izvjestilo je 5. jula o smanjenju efikasnosti vakcine u prevenciji infekcija i simptomatskih bolesti COVID-19, ali su naveli da je i dalje vrlo efikasna u prevenciji ozbiljnijih oblika bolesti. Pad učinkovitosti se poklopio sa širenjem delta soja i ukidanjem ograničenja fizičke distance u Izraelu.

  Prema podacima američkog Johns Hopkins Univerziteta do sada je širom svijeta dato 3,4 milijarde doza protiv korona virusa. Od posljedica COVID-19 preminulo je preko četiri miliona ljudi. (RSE)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje