Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

WHO: Indijska varijanta COVID-19 pronađena u 44 zemlje

Preuzmite sliku

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je u srijedu da je inačica COVID-19 koja je uzrok indijskog eksplozivnog porasta zaraze koronavirusom pronađena u desecima zemalja širom svijeta.

UN-ova zdravstvena agencija saopćila je kako je B.1.617 inačica COVID-19 , prvi put pronađena u Indiji u oktobru, otkrivena u više od 4.500 uzoraka prenesenih u bazu podataka s otvorenim pristupom “iz 44 zemlje u svih šest regija WHO-a”.

“A WHO je primio izvještaje o otkrivanjima iz još pet zemalja”, navodi se u svom sedmičnom epidemiološkom ažuriranju o pandemiji, prenosi AFP.

Izvan Indije, je Britanija prijavila najveći broj slučajeva COVID-19 uzrokovanih tom varijantom.

Ranije ove sedmice WHO je B.1.617 – koji broji tri takozvane pod-loze s malo drugačijim mutacijama i karakteristikama – proglasio “varijantom zabrinutosti”.

Stoga je dodan na popis koji sadrži još tri inačice COVID-19 – one koje su prvi put otkrivene u Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi.

Verzije se smatraju opasnijima od izvorne verzije virusa, jer su ili prenosivije, smrtonosnije ili mogu proći neke zaštite vakcina.

WHO je u srijedu objasnio da je B.1.617 dodan na popis jer se čini da se prenosi lakše od izvornog virusa, ukazujući na “brzi porast prevalencije u više zemalja”.

Ukazao je na “preliminarne dokaze” da je varijanta otpornija na liječenje monoklonskim antitijelima Bamlanivimabom, a također je istaknuo rane laboratorijske studije koje ukazuju na “ograničeno smanjenje neutralizacije protutijelima”.

Međutim, naglasilo je da “stvarni utjecaji” na učinkovitost vakcina “ograničen”.

WHO je rekao kako se čini da je širenje B.1.617, zajedno s drugim prenosivim varijantama, jedan od nekoliko razloga koji potiču dramatičan porast indijskih novih slučajeva zaraze i smrtnih slučajeva.

Indija – zemlja s 1,3 milijarde stanovnika – druga je na svijetu po broju zaraženih, nakon Sjedinjenih Država s gotovo 23 miliona slučajeva COVID-19, a trenutno bilježi više od 300.000 novih slučajeva i blizu 4.000 smrtnih slučajeva svaki dan.

Novi val infekcija poharao je velike gradove, uključujući glavni grad New Delhi i finansijsko središte Mumbai, što je bolnice dovelo do tačke ‘sloma’ i do ozbiljnog nedostatka kiseonika i kreveta. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje