Nedjelja, 3. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

WHO: Epidemija covida se pogoršava u Sjevernoj Koreji

Preuzmite sliku

WHO smatra da se situacija s epidemijom covida-19 u Sjevernoj Koreji pogoršava te izražava žaljenje zbog nedostatka informacija i suradnje vlasti u Pjongjangu koja tvrdi da broj slučajeva “groznice” pada.

“Trenutno ne možemo tačno procijeniti stanje na terenu. Polazimo od načela da se stvari ne poboljšavaju, nego se pogoršavaju”, rekao je Michael Ryan, voditelj za krizne situacije u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, na tiskovnoj konferenciji u Ženevi.

“Još jednom, veoma je teško ostatku svijeta dati tačnu ocjenu jer ne raspolažemo nužnim podatcima”, istaknuo je, rekavši da WHO raspolaže istim informacijama koje Pjongjang daje ostatku svijeta.

Maria van Kerkhove, zadužena za upravljanje pandemijom covida u organizaciji, navodi da je Sjeverna Koreja prijavila ukupno 3,7 miliona oboljelih.

U četvrtak je službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA objavila podatak o 96.610 novih slučajeva “groznice”, pošto je početkom maja bilo 390.000 zaraženih na dan. Službene informacije govore o više od 3,8 miliona zaraženih i o 69 mrtvih. “Saznajemo o mnogim slučajevima ozdravljenja, ali iz zemlje dobivamo samo ograničene informacije”, istaknula je Van Kerkhove.

Dvadeset pet miliona Sjevernokorejaca nije vakcinisano, a njihov zdravstveni sistem jedan je od najgorih u svijetu.

Ryan je rekao da je WHO “više puta nudio pomoć” sjevernokorejskim vlastima, pa i vakcina “u tri navrata”. “I nadalje ćemo ga nuditi”, istaknuo je.

Rekao je da WHO sarađuje s Kinom i s Južnom Korejom kako bi ostvarili napredak. “Vidimo pozitivna nastojanja kako bi se pokušao riješiti ovaj zajednički problem”, istaknuo je Ryan.

“Ne želimo da se širenje (epidemije) ubrza u stanovništvu koje je osjetljivo i s oslabljenim zdravstvenim sistemom. To nije dobro za ljude Demokratske Narodne Republike Sjeverne Koreje, za regiju i za čitav svijet”, istaknuo je. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,