Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

WHO državama: Ne uvodite za putovanja obavezu dokaza o vakcinaciji ili imunitetu

Preuzmite sliku

Izvanredni odbor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u petak je državama savjetovao da ne uslovljavaju međunarodna putovanja dokazima o vakcinaciji ili imunitetu.

Odbor s 19 neovisnih stručnjaka održao je svoj šesti sastanak u godinu dana pod predsjedanjem Francuza Didiera Houssina, u vrijeme dok se broj umrlih od covida-19 približava broju od 2 miliona.

Svijet je sve bliže 2 miliona umrlih od covida-19

Stručnjaci su dali niz preporuka koje je glavni sekretar WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus prihvatio i poslao članicama Ujedinjenih naroda, stoji u saopćenju organizacije, a prenosi agencija Reuters.

„U ovom trenutku za međunarodna putovanja nemojte uvoditi obavezu dokaza o vakcinaciji ili imunitetu jer i dalje ima ključnih nepoznanica o efikasnosti vakcina u smanjivanju transmisije, a vakcine nisu u potpunosti dostupne“, rekao je odbor WHO-a.

„Dokaz o vakcinaciji ne smije izuzeti međunarodne putnike od drugih restriktivnih mjera za smanjenje rizika zaraze tijekom putovanja“, dodaje se.

Odbor je pozvao države da prate pojavljivanje novih sojeva poput onih u Velikoj Britaniji i Južnoafričkoj Republici kako bi procijenile efikasnost vakcina, lijekova i dijagnostičkih testova. WHO poziva i na slanje tehnologija siromašnijim državama kako bi se ubrzala svjetska proizvodnja vakcina.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozdravila je u petak tokom posjeta Portugalu, koji je preuzeo funkciju predsjedavajuće zemlje EU-a, inicijativu grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa, koji je predložio uspostavu potvrde o cijepljenju na razini EU-a kako bi se obnovila prekogranična putovanja unutar EU-a.

Opasnost od diskriminacije

“Pozdravljam tu inicijativu. Te potvrde moraju biti uzajamno priznate i standardizirane”, rekla je.

Postoji bojazan da bi uvođenjem takvih potvrda moglo doći do diskriminacije osoba koje nisu ni imale pristup cjepivu. Von der Leyen kaže da se to može riješiti kombinacijom tih potvrda i negativnim testom na covid 19. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje