Ponedjeljak, 27. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

WHO će u četvrtak odlučiti predstavljaju li majmunske boginje zdravstvenu krizu

Preuzmite sliku

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak će održati vanredno zasjedanje kako bi procijenila predstavljaju li majmunske boginje javnu zdravstvenu krizu.

To je najviša razina upozorenja koju bi ta agencija Ujedinjenih naroda mogla proglasiti, a trenutno vrijedi za covid-19 i dječju paralizu.

Ove godine je u 39 država bilo 1600 potvrđenih i još 1500 potencijalnih slučajeva majmunskih boginja, sa 72 smrtna slučaja.

Šta su majmunske boginje koje se šire svijetom?

Ova bolest endemska je u dijelovima Afrike, ali i u njima brojevi zaraženih rastu, kao i u ostatku svijeta. Virus izaziva simptome poput prehlade i lezije kože, a širi se bliskim kontaktom.

Predsjednik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je kako je došlo vrijeme za jačanje odgovora na širenje majmunskih boginja jer se virus ponaša neuobičajeno, širi se na sve veći broj država te je potrebna međunarodna koordinacija.

„Ne želimo čekati dok situacija ne izmakne kontroli“, rekao je direktor WHO-a za izvanredne situacije u Africi Ibrahima Soce Fall.

Vlada u Kijevu je saopćila da su posljednji branioci Mariupolja dobili naređenje da spasu svoje živote nakon što su uspješno završili svoj glavni cilj zadržavanja ruskih trupa i ne dozvoljavajući im da budu preraspoređeni na druga ključna bojišta.

Moskva navodi da su ukrajinski branioci bili prisiljeni da se predaju. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,