Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

WHO: Broj zaraženih koronavirusom u porastu u 110 zemalja

Preuzmite sliku

Broj zaraženih koronavirusom u porastu je u 110 zemalja i veći je za 20 posto na globalnom nivou, dok je broj smrtnih ishoda povećan u tri od šest regiona, saopštio je u srijedu direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Ghebreyesus, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Pandemija se mijenja. Napravili smo napredak, ali nije gotovo. Naša sposobnost da pratimo promjene koronavirusa je ugrožena, jer izvještavanja o zarazi i genomsko sekvenciranje opadaju, što znači da postaje sve teže pratiti i analizirati omikron i buduće varijante koronavirusa u nastajanju“, upozorio je Ghebreyesus, govoreći na medijskom webinaru.

Podsjetio je da je Svjetska zdravstvena organizacija pozvala sve zemlje da vakcinišu najmanje 70 posto svoje populacije do sredine godine.

Do 28. juna, prema podacima WHO, bilo je više od 542 miliona potvrđenih slučajeva COVID-a 19, uključujući skoro 6,4 miliona smrtnih slučajeva.

Ghebreyesus je rekao da je u posljednjih 18 mjeseci više od 12 milijardi doza vakcina protiv koronavirusa distribuirano širom svijeta. Dodao je da je 75 posto zdravstvenih radnika i osoba starijih od 60 godina sada vakcinisano.

Takođe je upozorio da je samo 58 zemalja uspjelo vakcinisati 70 posto populacije.

Istakao je da dok je u 2021. gomilanje vakcina od bogatih zemalja i zemalja proizvođača bila glavna prepreka pristupu vakcinama, ove godine ključni izazovi su manjak političke volje i širenje dezinformacija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,