Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

WHO: ‘Akutna faza’ pandemije završit će se u 2022. ako bude 70 posto vakcinisanih

Preuzmite sliku

“Akutna faza” pandemije Covida-19 završit će se ove godine ako se ostvari plan o 70 posto vakcinisane svjetske populacije, rekao je u petak glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

“Računamo da će se akutna faza pandemije završiti ove godine, naravno uz uslov da se do sredine godine, u junu i julu, vakciniše 70 posto svjetskog stanovništva”, rekao je novinarima Tedros Adhanom Ghebreyesus koji boravi u posjetu Južnoafričkoj Republici.

“To je u našoj moći (…) To je pitanje izbora”, dodao je.

Čelnik WHO-a je posjetio laboratorije biotehnološke tvrtke Afrigen sa sjedištem u Cape Townu, koja je proizvela prvu vakcinu protiv covida na bazi glasničkog RNK u Africi.

Proizvedeno sekvenciranjem javno dostupnog genetskog koda laboratorija Moderne, ovo će vakcina u novembru biti spremna za kliničko ispitivanje, a njeno odobrenje je planirano u 2024.

“Ova će vakcina biti bolje prilagođena uslovima u kojima će se koristiti, s manjim zahtjevima za skladištenje i s nižom cijenom”, rekao je Tedros.

Projekat Afrigena podupiru WHO i međunarodni mehanizam Covax za pristup vakcinama.

Tek je 11 posto Afrikanaca vakcinisano, što je najniža stopa u svijetu.

Taj kontinent mora “šest puta povećati stopu vakcinisanih” protiv covida da bi se mogli nadati ostvarenju plana o 70 posto provakcinisanih koji je postavljen za kraj prvog polugodišta 2022., objavio je WHO za Afriku.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje