Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

“Washington Post” objavio snimke grobnica navodnih žrtava koronavirusa u Iranu

Preuzmite sliku

Na snimcima objavljenim na internet stranici medija, vidljivo je, kako se navodi, da je na groblju ”Behesht-e Masoumeh“ u Qomu, koje je većim dijelom u oktobru 2019. bilo prazno, nakon 21. februara, nedugo kada se pojavio virus, počelo kopanje grobova na širem području

Washington Post“, jedan od najutjecajnijih medija u SAD-u, objavio je snimke za koje tvrdi da su grobnice u Iranu u kojima su ukopane žrtve koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Na snimcima objavljenim na internet stranici medija, vidljivo je, kako se navodi, da je na groblju ”Behesht-e Masoumeh“ u Qomu, koje je većim dijelom u oktobru 2019. bilo prazno, nakon 21. februara, nedugo kada se pojavio virus, počelo kopanje grobova na širem području.

U vijesti su navedeni i pojedini stavovi stručnjaka i još nekoliko izvora, a da su grobovi pripremljeni da bi tu bili pokopani umrli od zaraze koronavirusom.

 • Pojedini neimenovani stručnjaci američke kompanije Maxar Techologies navode kako se na satelitskim snimcima mogu vidjeti nakupine kreča pored grobova, što bi moglo značiti da su umrli od posljedica zaraze virusom prekriveni krečom i tako ukopani.

  Podijeljeni su i snimci na kojima je navodno vidljivio ukopavanje umrlih od zaraze koronavirusom, a koje je 3. marta objavio perzijski servis BBC-a.

  Rečeno je i kako je Iran zanemario niz procedura tokom ukopavanja te da su žrtve u žurbi ukopane.

  Prema zvaničnim podacima, virusom je zaraženo 10.000 osoba, među kojima su i visokopozicionirani zvaničnici, a 429 je umrlih. Međutim, pojedini izvori tvrde kako Iran krije stvarno stanje i da su brojke mnogo veće.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,